INNOVATION WEEK 2020: Nedelja inovacija u Beogradu okuplja svetske i domaće stručnjake

U Beogradu je počela treća Nedelja inovacija, javlja RTS, ističući da će u narednih pet dana svetski i domaći stručnjaci razgovarati o načinu na koji tehnologije utiču na promenu ekonomije, društva i načina na koji radimo i živimo.

Domaćin konferencije, finski ambasador Kimo Lahdevirta, izjavio je da ta zemlja teži da razvoj veštačke inteligencije ima primenu u biznisu i javnim uslugama.

Premijerka Srbije Ana Brnabić naglasila je da će do 2025. godine Vlada izdvojiti 90 miliona evra za investicije u razvoj veštačke inteligencije u Srbiji. On je dodala da je IT sektor, bez premca, najbrže rastući sektor u Srbiji.

Brnabić je naglasila da je od 2016. godine rast IT sektora veći od 20 odsto na godišnjem nivou, što je fantastičan procenat.

Čak i suočeni sa krizom zbog epidemije korona virusa, IT sektor i dalje beleži rast od 4,5 odsto, što pokazuje koliko je ovaj sektor otporan.

Kako je istaknuto, najnovije tehnologije, poput veštačke inteligencije, robota, virtuelne realnosti i biotehnologije, promeniće najveće sektore poput obrazovanja, zdravstva, bankarstva.

Nedelja inovacija je posvećena i stvaranju i razvoju regionalnog inovacionog ekosistema i promociji najboljih rešenja za ekonomski rast i rešavanje ekoloških izazova.

Izvor: RTS/FoNet
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.