NOVI KONTINGENT: U Srbiju stiglo još pola miliona doza vakcina "Sinofarm"

Novi kontingent od 500.000 doza vakcina protiv koronavirusa "Sinofarm" iz Kine dopremljen je u Srbiju. Do sada je u Srbiju iz Kine isporučeno 2,5 miliona doza vakcina.

Kontingent su na beogradskom aerodromu Nikola Tesla dočekale premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine Čen Bo.

- Cilj je da do kraja aprila 40 odsto stanovništva bude vakcinisano prvom dozom, raduje me i posebno je važno, da je među građanima od 65-74 vakcinisano preko 51 odsto stanovništva, 42 odsto onih preko 75 godina je vakcinisano, najvažnije je zaštititi te starosne kategorije - rekla je premijerka.

Ona je kazala da Srbija trenutno raspolaže sa nešto manje od milion vakcina svih ostalih proizvođača, a da će sutra sa isporukom oko 106.000 doza Fajzerove vakcine, ukupan broj vakcina koje je Srbija nabavila preći 3,5 miliona.

Premijerka kaže da se u Srbiji radi istraživanje efikasnosti i efektivnosti svih vakcina.

- Radimo to za 'Sinofarm', 'Fajzer', 'Sputnjik' i 'AstraZeneku'. Naši pokazatelji su dobri, sve što se tiče treće doze ostavila bih stručnim službama. U ovom trenutku se ne razmatra, ali ako bude preporuka proizvođača, biće uzeto u obzir - rekla je.

- Vakcinisano je ukupno 26 odsto građana - dodala je Brnabić.

Ambasadorka Kine Čen Bo kaže da je u Kini dato oko 140 miliona doza.

- Ogromna je potražnja u Kini, ali svi pripadamo jednom svetu i Kina je spremna da isporuči vakcine i drugim zemljama - rekla je ona.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još