NAKON ČETIRI GODINE PAUZE: Nedelja finskog filma od 7. aprila u Beogradu

Manifestacija "Nedelja finskog filma - Finske priče o ljubavi", čiji je selektor reditelj Stefan Arsenijević, biće održana od 7. do 11. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda, najavili su organizatori.

Bijenalnu "Nedelju finskog filma" organizuje Ambasada Finske u saradnji sa KCB-om i Finskim filmskom fondom, a manifestacija se usled pandemije kovida vraća nakon četiri godine pauze, kaže se u saopštenju.

- Sada je pred vama najbolje od najboljeg finske kinematografije u protekle četiri godine. A pregršt je uzbudljivih ostvarenja nastalo u ovom periodu - naveo je Arsenijević.

Predstavljanje "Nedelje finskog filma" održano je juče u ambasadi Finske u Beogradu, kojoj je pored brojnih zvanica prisustvovao i ambasador Finske, Nj.E. Kimo Lahdevirta.

Posetioci će moći da vide kontroverzni film "Psi ne nose pantalone", autora Juke Peke Valkeapaea i "Slepi čovek koji nije želeo da pogleda Titanik" Temu Nikija, ovenčan nagradom publike na Venecijanskom festivalu.

Tu su i filmovi koji za temu imaju izbeglice "Prvi sneg" i romantična komedija "Aurora" Mije Tervo, koja i otvara festival, a u njoj igra Amir Eskandri koji je kao izbeglica iz Irana proveo nekoliko godina dečaštva u izbegličkom kampu u Beogradu.

Kako je najavljeno, "Tove" rediteljke Zaide Bergrot je biografija Tove Janson, ikone finske kulture, autorke romana i stripova o dečijim junacima Muminima, koji govori o "seksualnim i društvenim slobodama, biseksualnom ljubavnom trouglu koji je doprineo nastanku čuvenih bajkovitih junaka".

U okviru "Nedelje finskog filma" publika KCB-a će moći da pogleda i ansambl film "Igre među prijateljima" Jeni Toivoniemi, toplu dramu "Šumski div" Vile Jankerija i uvrnuti finski humor u "Čeličnim damama" Pamele Tole.

- U centru svih ovih različitih filmova je ljubav, u najrazličitijim oblicima i formama: mladalačka, zakasnela, lezbijska, sadomazohistička, nepokolebljiva, nemoguća, neočekivana, neuhvatljiva... Budite otvoreni i spremni na iznenađenja - poručio je Arsenijević.

Kako je najavljeno, gosti manifestacije biće Eskandri, Jankeri i šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda, Jana Puskala.

Izvor: Krstarica.com/Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još