Nagrada "Osvajanje slobode" uručena Vesni Rakić Vodinelić

Vesni Rakić Vodinelić je u prostorijama "Marsh produkcije" uručena nagrada "Osvajanje slobode", koju po dvadeseti put dodeljuje Fondacija "Maja Maršićević Tasić".

Nagrada se tradicionalno dodeljuje ženama zaslužnim za afirmaciju ljudskih prava i demokratije.

Upravnica Fonda Aleksandra Dedić istakla je da je ovo godina u kojoj se najviše pominjala sloboda, ali i godina u kojoj je slobode najmanje bilo.

- Da mi je neko pre 20 godina rekao da će ova nagrada da traje 20 godina, bila bih spremna da se opkladim da se to neće desiti. Meni je 2000. godina delovala kao da smo na pragu da dostignemo slobodu, a trenutno sa slobodom stojimo tako da bi ova nagrada možda trebalo da se daje i nekoliko puta godišnje - rekla je Aleksandra Dedić.

Ovogodišnjoj dobitnici, Vesni Rakić Vodinelić, nagradu je uručila predsednica žirija, a prošlogodišnja dobitnica nagrade Marija Lukić.

- Slušali smo i čitali mnogo puta da je sloboda iluzija koja je teško dostižna. Možda i jeste tako. Ali osećaj slobode je stvaran. Nema mape puta kako se osvaja sloboda. Moj put je bio uzak i možda pomalo dosadan, a to je put vladavine prava. Bezlični zakon jednak za sve jeste sloboda, sloboda od tiranske osionosti. Tiranska osionost igra igru po svojim pravilima, onim koje sama nameće - rekla je Vesna Rakić Vodinelić na dodeli nagrade.

Ona je istakla i da su nagrade koje su dobitnice osvojile posvećene Maji Maršićević Tasić, ali da svaka od njih verovatno ima i neku ličnu posvetu. Vesna Rakić Vodinelić je svoju nagradu posvetila Ebru Timtik, novinarki iz Turske koja je umrla nakon štrajka glađu boreći se za ostvarenje svojih prava, kao i nedavno preminuloj sutkinji Vrhovnog suda u SAD, Rut Bejder Ginsburg.

- Danas vladavine prava ovde uopšte nema i mnogo je dalje nego što je ikada bila. Ja vladavinu prava nisam doživela, a verovatno je neću ni doživeti, jer toliko vremena nemam - istakla je Rakić Vodinelić.

Ovogodišnji žiri činile su sve dosadašnje dobitnice nagrade: Tamara Skrozza, Danica Vučenić, Danica Popović, Brankica Stanković, Dubravka Stojanović, Aida Ćorović, Srbijanka Turajlić, Mirjana Karanović, Lila Radonjić, Hedvig Morvai-Horváth, Ružica Đinđić, Biljana Srbljanović, Goranka Matić, Olja Bećković, Svetlana Lukić, Svetlana Vuković Mesarović i Marija Lukić.

Nagrada "Osvajanje slobode" dodeljuje se 24. septembra svake godine, na dan izborne pobede nad režimom Slobodana Miloševića.

Fondaciju "Maja Maršićević Tasić" osnovali su 2001. godine Majini prijatelji, kao uspomenu na njenu borbu za očuvanje slobode.

Izvor: Danas.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još