Uručene Vukove nagrade

BEOGRAD, 10. februara 2011. (Beta) - Vukove nagrade za izuzetan doprinos kulturi u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru, koje ove godine, 47. put dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije, uručene su u četvrtak u Svečanoj sali Skupštine Beograda.

Vukove nagrade za 2010. godinu uručene su pesniku Blagoju Bakoviću iz Vrbasa, akademskom slikaru Vladimiru Veličkoviću, kompozitoru Ivanu Jevtiću, fotografu Rajku Karišiću, kulturnoj instituciji Kući Đure Jakšića, lektoru LJiljani Mrkić Popović, dirigentu Milovanu Pančiću, istoričaru Čedomiru Popovu, publicisti Slobodanu Ristanoviću i teatrologu Jovanu Ćirilovu.

Predsednik Kulturno prosvetne zajednice Srbije LJubivoje Ršumović rekao je prilikom uručenja nagrada da je "prilika da se u Godini knjige i jezika upitamo kako se odnosimo prema knjigama i čitanju i kako čuvamo srpskim jezik".

Prema njegovim rečima, sve više je primetna upotreba stranih reči i izraza u srpskom jeziku, koje kvare i srpski, ali i taj strani jezik.

"Da su živi i Vuk Karadžić i Dositej Obradović bi nas opomenuli da čuvamo srpski jezik, jer jezik čuva narod, a narod čuva zemlju. Zato se obraćam ljudima koji vode državu, da posebnu pažnju posvete vaspitno obrazovnom sistemu, kako bismo naučili decu pravim vrednostima, ali i sprečili da odlaze u inostranstvo", rekao je on.

Pogledajte još