Izvoz prerađevina od mesa i mleka u Rusiju

BEOGRAD, 11. februara 2011. (Beta) - Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije saopštila je u petak da je pitanje dana kada će početi izvoz mesa i mleka i prerađevina od mesa i mleka na tržište Carinske unije Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana.

Načelnik za međunarodnu saradnju Uprave za veterinu Siniša Kotur rekao je agenciji Beta da je Federalna služba za veterinarsku i fotosanitarnu kontrolu Rusije zvanično potvrdila da je 12 srpskih kompanija koje se bave proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina i mlečnih proizvoda, uvršćeno na spisak kompanija koje zadovoljavaju propisane standarde i kojima je odobren izvoz.

Te firme sada čekaju potvrdu sertifikata da bi počele izvoz. Dozvole za izvoz dobili su Juhor iz Jagodine, Karneks iz Vrbasa, novosadska Neoplanta, Big bul iz Bačinaca, Zlatiborac iz Mačkata, mlekara Valeta iz Lučana, Kuc Kompani iz Kragujevca, Mlekara Šabac, Selekt milk iz Inđije, somborski Somboled, Ijskrim fektori iz Nove Pazove i Srpsko-ruska trgovinska kuća.

"Pet kompanija nije dobilo dozvolu jer nisu zadovoljile kriterjume ruskih standarda", kazao je Kotur, ali nije želeo da navede o kojom firmama se radi.

Prema njegovim rečima, "lista za izvoz na to tržište je otvorena, može i dalje da se proširuje, ali kompanije moraju da se podvrgnu najpre pregledu domaće veterinarske inspekcije, a potom i inspekciji Ruske federacije".

Pogledajte još