Film "Control" ponovo nagrađen

"Control", biografski film o životu frontmena sastava "Joy Division" dobitnik je pet nagrada na godišnjoj dodeli "British Independent Film Awards". Reditelj filma Anton Korbin, dobio je nagradu za najboljeg reditelja dok je Sem Rajl, koji tumači Jana Kertisa, dobio nagradu za najboljeg novog glumca.

Film je i dobitnik glavne nagrade za najbolji film. Korbijn, poznat kao tvorac vizuelnog identiteta benda "Depeche Mode", reditelj mnogobrojnih spotova i tvorac omota za albume bendova Dm, REM, U2, "Travis", "Killers"… dobio je i nagradu za najboljeg reditelja u kategoriji debitanata. Tobi Kebel, koji u filmu tumači lik Roba Gretona, takođe je nagrađen. 

Dodela nagrada bila je 28. novembra u Londonu. Nagradu za najbolji dokumentarini film dobila je Džulijen Templ za ostvarenje "Joe Strummer: The Future Is Unwritten", koje govori o frontmenu sastava "Clash", Džou Strameru. Džudi Denč je dobila nagradu za najbolju glumicu, u filmu "Zabeleške o skandalu", dok je Vigo Mortensen nagrađen kao najbolji glumac, u filmu "Eastern Promises". Nagrada za najbolji scenario otišla je scenaristi filma "Zabeleške o skandalu". Nagradu za najbolji strani nezavisni film dobilo je ostvarenje "The Lives of Others".

Festival autorskog filma prikazaće ostvarenje "Control", mračan, tužan i očaravajući film o Janu Kertisu (Ian Curtis), pevaču čuvenog post pank benda "Joy Division", a u režiji rok fotografa Antona Korbina (Anton Corbijn). Film prati život problematičnog mladog muzičara koji je postavio novi zvuk pank rok scene i bend "Joy Division", na čijem je čelu bio od 1977. do 1980.

Takođe predstavlja i bolan pogled na njegov klimav brak i ljubavne veze, kao i razvoj bolesti i epileptične napade koje je dobijao sve češće i koji su doprineli njegovom samoubistvu, veče pre prve američke turneje "Joy Division".

Anton Korbin, reditelj filma, bio je fan benda još od njihovih prvih dana kasnih sedamdesetih, kada je uradio prve fotografije za NME, koje su ga proslavile kao fotografa. Kasnije je režirao spot za pesmu "Atmosphere" 1988. Scenario je baziran na knjizi, “Touching From a Distance” Janove udovice Debore Kertis (Deborah Certis), koja je i koproducent, zajedno s muzičkim mogulom Tonijem Vilsonom (Tony Willson), čija je kuća "Factory Records" izdala najveći deo opusa "Joy Division", a koji je preminuo nekoliko meseci pre premijere.

Film je crno-beli, ali je sniman u koloru, a zatim prebačen u crno-belu tehniku, kako bi, prema rečima reditelja, “dočarao atmosferu 'Joy Division' i samo raspoloženje tog vremena”. U svim scenama u kojima bend svira uživo, svirali su zapravo glumci, koji su se mesecima pripremali za ove uloge. Sem Rajl (Sam Riley), čija je ovo prva glavna uloga, očaravajuće uvodi u svet harizmatičnog i mračnog pevača. Samanta Morton (Samantha Morton) igra njegovu suprugu Deboru, koja mu je pomagala u borbi sa mnogobrojnim demonima, a Toni Kebel (Tony Kebbell) menadžera benda koji im je omogućio svetsku slavu.

Naziv filma povezan je s jednom od najpoznatijih pesama ovog benda - "She's Lost Control”, za koju se veruje da je posvećena devojci sa kojom je Jan radio i koja je umrla tokom epileptičnog napada.

Premijerno prikazan u Kanu, 17. maja, dan pre 27. godišnjice Janovog ubistva, film je doživeo fantastične kritike i osvojio brojne nagrade, ali i kritičare i publiku. Piter Bradšo, glavni kritičar "Gardijana", opisao ga je kao najbolji film godine - "film je nežna, mračno smešna i veličanstveno odigrana biografija Jana Kertisa ”. Predvođen legijom fanova benda koji su ga promovisali od samog početka, “Controle” je unapred osigurao toplu dobrodošlicu i uspešnu svetsku turneju. Prema rečima magazina "Rolling Stone", "Korbin je svojim poetskim okom otkrio dušu Janovog života i muzike. Ovaj film ne gledate, već ga proživljavate čitavim bićem.”

www.kontra.org.yu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.