DRŽAVA OBEZBEDILA VIŠE OD 500.000 DOZA: Danas počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

U domovima zdravlja u Srbiji danas počinje vakcinacija građana protiv sezonskog gripa.

Država je ove godine obezbedila više od 500.000 doza, oko 200.000 doza od Instituta Torlak i oko 344.000 doza od stranih dobavljača.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je juče na hronične bolesnike i pacijente sa udruženim oboljenjima da se vakcinišu i da iskoriste izuzetno povoljnu epidemiološku situaciju što se tiče virusa korona.

- Sada je najmanji rizik da se ode do doma zdravlja i da se ljudi vakcinišu. Vakcina protiv gripa će u mnogome pomoći i u borbi sa virusom korona - rekao je ministar novinarima u Beogradu.

On je naveo da je počela distribucija pneumokokne vakcine u sve domove za stare i da je ima dovoljno za sve korisnike i za sve zaposlene.

- Vakcina ima i za one druge koji nisu korisnici doma za stare, jer je ona pokazala dobar rezultat i sprečava veće posledice od koronavirusa - rekao je Lončar.

Napominje da su i jedna i druga vakcina besplatne i da su o trošku države.

Prethodno je Leposava Garotić, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje Beograd, za portal Nova.rs objasnila ko treba da primi vakcinu.

- Prema pravilniku, vakcina je predviđena za lica u posebnom riziku: hronične bolesti pluća, hronične bolesti kardiovaskularnog sistema, metabolički poremećaji, šećerna bolest, gojaznost, poremećaj bubrega. Na listi onih koji mogu da dobiju besplatnu vakcinu su i pacijenti sa oslabljenim imunitetom, primaoci transplanta, trudnice i stariji od 65 godina. Tu su i zdravstveni radnici, zaposleni i oni koji su smešteni u gerontloškim centrima i socijalno-zdravstenim ustanovama - kazala je.

Procedura vakcinacije je takva da pacijenti iz navedenih rizičnih grupa odlaze kod svog kod svog izabranog lekara i nakon pregleda dobijaju potvrdu sa kojim idu kod sestre da dobiju vakcinu.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još