MNOGE DAME SU U ZABLUDI: Umiru li žene od srčanog udara?

Kardiovaskularne bolesti su najveći uzrok smrtnosti na globalnom nivou. Svake godine, od posledica ovih bolesti umre 17,9 miliona ljudi. Uprkos alarmantnim statistikama, nedavna anketa je otkrila da milioni žena veruju da samo muškarci umiru od srčanog udara.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, u grupu kardiovaskularnih bolesti ubrajaju se različitih poremećaja koji zahvataju srce i krvne sudove, a u koju spadaju bolesti srca, cerebrovaskularne bolesti, reumatske bolesti srca i druga stanja.

Četiri od pet smrtnih slučajeva vezanih za kardiovaskularne bolesti su uzrokovane srčanim i moždanim udarima, a jedna trećina umrlih je mlađa od 70 godina.

Istraživanje koje je sproveo „Heltspan“ pokazalo je da više od jedne od 10 žena smatra da samo muškarci treba da brinu zbog srčanih tegoba, dok svaka osma veruje da žene ne mogu doživeti srčani udar. Svaka četvrta od ispitanih žena misli da žene imaju drugačije siptome ukoliko boluju od kardiovaskularnih bolesti nego muškarci.

Zvanične cifre pokazuju da trenutno samo u Velikoj Britaniji ima više od 800.000 žena koje žive sa koronarnom bolešću srca, koja je glavni uzrok srčanog udara. Pored toga, oko 35.000 žena svake godine u Velikoj Britaniji bude primljeno u bolnicu posle infarkta, što je u proseku 98 dnevno ili četiri žene na svaki sat.

Da li žene pate od kardiovaskularnih bolesti jednako kao i muškarci?

Prema Britanskoj fondaciji za srce, od kardiovaskularnih bolesti svake godine umre dvostruko više žena nego od raka dojke koji se smatra najvećim uzročnikom smrtnosti žena. Uprkos podacima i dalje se srčani udar smatra muškom bolešću.

- Još uvek postoji uvreženo mišljenje da žene ne obolevaju od bolesti srca. Generalno, žene su zabrinutije zbog bolesti poput raka dojke i ne shvataju da su bolesti srca i krvnih sudova mnogo rizičnije po njihovo zdravlje - naglašava profesor Piter Kolins.

Da li se simptomi razlikuju kod muškaraca i žena?

U Britanskoj fondaciji za srce navode da je uobičajena zabluda da muškarci i žene imaju različite simptome srčanog udara, dodajući da, iako se simptomi razlikuju od osobe do osobe, ne postoje simptomi koji žene doživljavaju manje ili više nego muškarci.

Međutim, iz Fondacije naglašavaju da simptomi, razvoj i ishod bolesti mogu biti drugačiji kod žena, zbog čega često dolazi do toga da žene dobijaju pogrešnu dijagnozu i neadekvatnu terapiju.

Profesor Kolins se slaže s tim i dodaje da se srčani udar kod žena često manifestuje drugačije, a da su razlozi za to veoma sliženi.

- Kod žena se češće dešava da do srčanog udara dođe postepenom erozijom koronarnih arterija zbog masnih naslaga, nego naglim pucanjem - objašnjava profesor.

Postoji pretpostavka i da žene imaju viši prag osetljivosti na bol, s obzirom na to da je estrogen efikasno sredstvo protiv bolova.

Srčani udar i pol, postoje li razlike?

Prema podacima koje je objavila britanska fondacija, procenjuje se da je više od 8.200 žena u Engleskoj i Velsu umrlo tokom desetogodišnjeg perioda jer nisu imale jednak tretman kao muškarci. Istraživanje je pokazalo i da žene duže odlažu traženje pomoći kada primete simptome srčanog udara.

Prošlog meseca, zasebna studija koju je sprovela vodeća dobrotvorna organizacija za srčane insuficijencije, Fondacija „Pamping marvelous", otkrila je da žene više od pet puta duže čekaju od muškaraca na dijagnozu srčane insuficijencije.

Istraživači su otkrili i da je za 96 odsto veća verovatnoća da će žena dobiti netačnu dijagnozu srčane insuficijencije – i to upravo zbog uvrežene zablude da su to „muške bolesti“.

Koji su faktori rizika i da li se razlikuju u zavisnosti od pola?

Faktori rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti uglavnom su isti kod muškaraca i žena. Mada tačan uzrok nije jasan, postoji mnogo stvari koje mogu povećati rizik od dobijanja bolesti, uključujući: visok krvni pritisak, pušenje, dijabetes, neaktivnost i prekomerna težina ili gojaznost.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još