UKUSNA PREVENCIJA: Deset namirnica čuvaju vaskularno zdravlje

Zdravlje srca ne treba shvatiti olako. Kardiovaskularne bolesti su i dalje na prvom mestu po broju umrlih, pa vredi razmisliti o njihovoj prevenciji, čak i ako ste sada potpuno zdravi i mladi. Pored redovnih pregleda kod lekara, prilagođavanjem ishrane možete se pobrinuti za zdravlje krvnih sudova. U nastavku ćemo vam otkriti 10 najzdravijih namirnica za srce koje jačaju i čiste krvne sudove.

Avokado

Možete steći utisak da je avokado čudesno voće koje može rešiti bilo koji vaš problem. Zapravo, ovo je delimično tačno. Po pitanju zdravlja krvnih sudova, on je ponovo u prvom planu. Avokado ima sposobnost da smanji nivo "lošeg holesterola", što može smanjiti verovatnoću srčane insuficijencije. Pored toga, zeleno masno voće sadrži puno kalijuma, koji sprečava vaskularnu kalcifikaciju i druge bolesti kardiovaskularnog sistema.

Masna riba

Mit o tome da su sve masti loše za srce odavno je raspršen, ali važno je razdvojiti zdrave i nezdrave masti. Masne kiseline se dele na dve vrste: zasićene (štetne) i nezasićene (korisne). Prve su ozbiljna pretnja srcu, jer sadrže lipoproteine male gustine ("loš holesterol"), koji se akumuliraju u arterijama i ometaju protok krvi. Nezasićene masti su neophodne za telo. Masna riba sadrži sve esencijalne masne kiseline, proteine i mnoge korisne elemente u tragovima koji čiste krvne sudove, jačaju njihove zidove i značajno smanjuju rizik od srčanih problema.

Orasi

Orašasti plodovi su odličan proizvod za održavanje vaskularnog zdravlja. Bogati zdravim masnim kiselinama, biljnim proteinima, vitaminom E i magnezijumom, sprečavaju stvaranje plaka i nakupljanje holesterola u krvnim sudovima, što sprečava mnoge bolesti.

Maslinovo ulje

Da, opet nezasićene masti. Mononezasićena oleinska kiselina koja se nalazi u maslinovom ulju štiti srce i značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Podsetimo da je bolje jesti ekstra devičansko maslinovo ulje, jer ono zadržava maksimalnu količinu hranljivih sastojaka.

Kofein

Kofein štiti zidove krvnih sudova od oštećenja i nečistoća, a takođe sprečava razvoj ateroskleroze i začepljenih arterija. Ako niste ljubitelj kafe, nije važno, jer na primer, zeleni čaj sadrži kofein. Ključno je zapamtiti da zloupotreba kofeina može imati negativne posledice, pa ne bi trebalo piti više od dve šolje čaja ili kafe dnevno.

Kurkuma

Kurkuma sadrži moćna antiinflamatorna jedinjenja koja značajno smanjuju rizik od oštećenja zidova krvnih sudova. Začin bogat antioksidantima može smanjiti šansu za masnim naslagama u arterijama za 25%. Kurkuma se može dodati raznim jelima, čaju ili mleku.

Nar

Nar čisti začepljene arterije i poboljšava protok krvi. Crveno voće sadrži puno antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala koji podstiču proizvodnju azotnog oksida u krvi. Dodajte seme nara žitaricama i salatama ili popijte 100% sok od nara.

Citrusi

Ovde su antioksidanti i vitamin C - ukratko, sve što je neophodno za zdravlje arterija. Vitamin C igra važnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, a njegovi flavonoidi pomažu u zaštiti zidova arterija. Dodajte citruse u svoju ishranu, ujutru pijte vodu sa limunom i sok od pomorandže.

Cela zrna

Vlakna kojima obiluju integralne žitarice pomažu u normalizaciji nivoa holesterola u krvi, štiteći srce od raznih bolesti. Nedavna istraživanja takođe su pokazala da dijeta sa puno integralnih žitarica sprečava zadebljanje zidova arterija. Arterije su odgovorne za isporuku krvi svim vitalnim organima. Zadebljanje njihovih zidova provocira pojavu ateroskleroze i povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Brokoli

Kao i cela zrna, i brokoli ima puno vlakana, što je korisno za vaskularno zdravlje. Brokoli, karfiol i kupus - pomažu u sprečavanju začepljenja arterija i štite od bolesti srca.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još