MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Srbija je spremna i za treći pik koronavirusa

Zdravstveni sistem u Srbiji spreman je i za treći pik virusa korona, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i dodaje da zdravstvene ustanove imaju svu neophodnu opremu i lekove za lečenje kovid pacijenata.

On je za TV Pink naglasio da je Kovid-19 veliki izazov za srpski zdravstveni sistem, ali i za svetske zdravstvene sisteme.

- Zdravstveni sistem Srbije je izdražao i prvi i drugi pik, iako je bilo pojedinaca koji su govorili da će "pući peti, šesti dan". Međutim, ova država, ministarstvo zdravlja i Vlada su učinili sve da zdravstveni sistem odgovori na sve izazove - rekao je on, javlja Tanjug.

Đerlek navodi da bi voleo da kovid bolnice ubuduće budu prazne, ali da to sve zavisi "od našeg ponašanja i poštovanja preventivnih mera".

- Iskusniji smo sada nego što smo bilo u martu. U prva dva pika smo kapacitete preusmerili na kovid pacijente. U poslednja dva meseca stavili smo akcenat na non kovid pacijente, posebno na one koji dugo čekaju dijagnostiku magnetnom rezonancom, skenerom ili čekaju na koronarografiju - naveo je državni sekretar.

Za kršenje mera, kako je rekao, predviđene su i kazne ali da kažnjavanje nije cilj već da građani shvate koliko je korona opasna i da može ugroziti živote.

Među zaraženima najviše je mladih u uzrastu od 20 do 40 godine, te je Đerlek pozvao da budu odgovorni prema sebi i drugima.

On je kao pozitivan primer istakao osnovce, pa i deo srednjoškolaca, koji se ponašaju odgovorno – nose maske, održavaju međusobno rastojanje, peru i dezinfikuju ruke redovno, te da oni treba da budu primer svima kako se poštuju mere.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još