I sindikat metalaca traži pregovore sa Vladom

BEOGRAD, 17. februara 2011. (Beta) - Samostalni sindikat metalaca Srbije zatražio je u četvrtak od vlade da i sa njima započne pregovore kako bi se iznašlo rešenje za nagomilane probleme u toj grani i težak materijalni status zaposlenih a u suprotnom su najavili štrajk i proteste.

"Imajući u vidu da ste predusretljivo stupili u pregovore sa nekim dugim sindikatima, čiji radnici imaju daleko veću platu nego radnici u metalskoj industriji, koji stvaraju novu vrednost i na taj način pune budžet, zahtevamo da u ime 70.000 članova sindikata metalaca stupite u pregovore sa nama", ističe se u saopštenju pomenutog sindikata.

U saopštenju se navodi da sindikat metalaca nema nameru da opstruiše štrajk prosvetnih radnika, već da ukaže na težak materijalni polozaj zaposlenih u toj grani.

U pismu koje je prosledjeno predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, ministarki finansija Diani Dragutinović i Ministarstvu ekonomije se takodje kaže da većina radnika u metalskom sektoru platu prima sa zakašnjenjem od nekoliko meseci i to na nivou minimalne zarade.

I oni koji primaju prosečnu zaradu od 22.000 dinara ne mogu sebi niti svojoj porodici da obvezbede zdrav i normalan život, ističe se u saopštenju koje je potpisao predsednik tog sindikata Zoran Vujović.

Pogledajte još