Crna Gora zatvorila četvrti festival nacionalnih kuhinja "Food Planet"

Četvrti po redu festival nacionalnih kuhinja „Food Planet“, kојi оrgаnizuјe Udruženje građana “Srcem za sve”, u saradnji sa kоmpаniјama “Color Media Communications”  i  “Ninamedia”, a uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za privredu, otvoren je 10. oktobra na platou isped Sportsko-poslovnog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Uprkos teškoj situaciji sa kojom se suočava ceo svet uspeli smo da, uz pomoć dobrih ukusa, muzike i kulture, proputujemo svet i upoznajemo se sa turističkom ponudom zemalja koje su bile deo našeg festivala.

Čast da zatvori ovogodišnji festival imali su naši susedi - Crnogorci. Ko jednom proba njihov kačamak, to ne zaboravlja. Ko jednom oseti ukus njeguškog pršuta ili sira, pljevaljskog ili lisnatog sira taj zna zbog čega je ukus crnogorske kuhinje poseban i drugačiji. Kroz istoriju na teritoriji Crne Gore preplitali su se uticaji italijanske, turske i evropske kuhinje i do danas taj uticaj napravio je brojne specijalitete koji u kombinaciji sa klimom i vazduhom u Crnoj Gori čine jedinstven ukus. Bilo da ste na Bjelasici, Sinjajevini, Durmitoru ili na obali Mediterana uživaćete u svakom trenutku provedenom u ovoj zemlji. Za Crnogorce se kaže da su izuzetno dobri domaćini, a njihova bogata trpeza nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Prisutne je najpre pozdravio Ljubiša Vojinović, pesnik, a zatim se, u ime Udruženja Crnogoraca Novog Sada publici obratio Stanko Popović. Nakon pozdravnih govora nastupila je pevačka grupa KUD "Svetozar Marković" iz Novog Sada, a program su upriličili i Milica Radović sa Cetinja, prvakinja u recitovanju, a potom i Filip Đukanović koji je izveo nekoliko pesama Miladina Šobića. Predstavljanju svoje zemlje prisustvovao je i Tarzan Milošević, ambasador Crne Gore, a nakon kulturno-umetničkog programa posetioci su bili u priclici i da degustiraju crnogorske specijalitete.

Tokom 10 dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstavilo se više zemalja, a posetioci su bili u prilici da svakog dana besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta. Tokom ovogodišnjeg festivala svoju zemlju predstavile su: Danska, Srbija, Finska, Izrael, Indija, Meksiko, Italija, Indonezija, Jermenija i Crna Gora.

Na platou su se nalazile i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima se vršila prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.

Pogledajte još