Eurobank kontinuirano pruža podršku osobama sa invaliditetom

Podrška osobama sa invaliditetom je preko potrebna, jer postoji mnogo izazova sa kojima se ova lica svakodnevno susreću. Tako njima za uobičajene aktivnosti ili treba mnogo više vremena nego što je to inače slučaj, ili čak i ne postoje uslovi za njihovo obavljanje. Povodom obeležavanja Nacionalnog dana davanja 9. oktobra koji je ove godine bio posvećen pristupačnosti, Eurobank, kao članica Srpskog filantropskog foruma, želi da skrene pažnju javnosti i podstakne celokupno društvo da se angažuje na rešavanju ovog sveprisutnog problema.

Od svog osnivanja u Srbiji 2003. godine, Eurobank je posebnu pažnju posvetila inicijativama i projektima čiji je cilj podizanje svesti javnosti o položaju osoba sa invaliditetom, kao i njihovo uključivanje u normalne životne i radne tokove.

Kako bi osobe sa invaliditetom mogle da obavljaju svoje bankarske transakcije, principi "Dizajn za sve" primenjeni su u u pojedinim ekspoziturama Banke u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu, tako da su prilagođene slepim i slabovidim osobama, korisnicima invalidskih kolica, majkama sa decom, kao i starijim ljudima koji se otežano kreću. I poslovno sedište Eurobanke u Beogradu uređeno je u skladu sa principima "Dizajn za sve" i u potpunosti prilagođeno osobama sa invaliditetom: ulaz u zgradu je prilagođen, postavljena je taktilna info tabla, tasteri za lift označeni su brajevom azbukom, prilagođen je toalet, u konferencijskoj sali postavljena je induktivna petlja. Iz tog razloga, Eurobank je za svoju poslovnu zgradu dobila i sertifikat o inkluzivnosti Evropskog instituta za dizajn i invaliditet (EIDD).

Imajući u vidu koliko je igra važna za svu decu i njihov psihosocijalni razvoj, opremljena su dva inkluzivna parka u kojima mogu da se igraju sva deca: Inkluzivni park na Bežanijskoj kosi i Inkluzivni park u Pirotu. U okviru projekta "Veliko srce" opremljene su senzorne sobe, montesori kabineti i spoljna igrališta u specijalnoj OŠ "Miloje Pavlović" u Beogradu, "Radivoj Popović" u Zemunu, vrtiću "Zora" na Zvezdari, kao i dnevnom boravku za decu sa invaliditetom u Prokuplju sa ciljem da se deci sa invaliditetom olakša boravak. Svesna činjenice da su sportsko-rekreativne aktivnosti jedan od najvažnijih elemenata u rehabilitaciji, Eurobank već dugi niz godina uspešno sarađuje i sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom na promociji sporta i zdravog života za osobe sa invaliditetom. Zahvaljujući donaciji Banke, formiran je prvi fudbalski klub u okviru saveza, a organizovano je i takmičenje u sportskom ribolovu i kuglanju.

Banka sprovodi i druge aktivnosti u cilju podrške osobama sa invaliditetom, kao što su doniranje računara i nameštaja, sakupljanje čepova za akciju "Čepom do osmeha", volontiranje zaposlenih u udruženjima, humanitarni prodajni bazar u poslovnim prostorijama na kojem socijalna preduzeća i različita Udruženja osoba sa invaliditetom prodaju svoje proizvode. Tokom pandemije koronavirusa, Banka se uključila i u nabavku medicinske i zaštitne opreme za udruženja.

I u narednom periodu, Eurobank će pružati podršku osobama sa invaliditetom, jer jedan od ključnih uslova za inkluzivno i održivo društvo je da svi mogu da učestvuju i uživaju u njegovim društvenim, ekonomskim i kulturnim dobrima.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još