ISHRANA BEZ MESA NE PREDSTAVLJA NIKAKAV PROBLEM: Pet veganskih namirnica sadrže mnoštvo proteina

Svi znaju da biljni izvori proteina mogu biti izuzetno kvalitetni, kao i to da meso ne treba konzumirati za svaki obrok.

Danas se sve više ljudi kune u prednosti ishrane bez mesa, a vegetarijanske fast food opcije niču kao pečurke (što ih ne čini automatski zdravim) i proteini biljnog porekla su se polako izborili za nekakvo mesto i u najtradicionalnijim frižiderima. Da li se nekad pitate koji se to biljni proteini zaista nalaze na vrhu liste? Malo iznenađenje: ako ste pomislili na pečurke, varate se.

1. Tempeh

Tempeh, tradicionalna indonežanska namirnica koja nastaje fermentisanjem soje, u sebi sadrži malo iznad 18 g proteina na 100 g i to uz relativno nizak broj kalorija u odnosu na druge proteine biljnog porekla (kao što su to na primer, leblebije). Ukoliko vam ovo nije dovoljno, tempeh sadrži i bakar, mangan, kalcijum, gvožđe i obilje dijetetskih vlakana, a zbog svoje lake pripreme i odličnog ukusa omiljen je kako među veganima i vegetarijancima, tako i među onima koji jedu meso ali se hrane zdravo.

2. Seme konoplje

Seme konoplje je visoko na našoj listi zato što preko 25% zbira kalorija koje imaju dolazi iz visokokvalitetnog proteina. Za poređenje: čia, koju obožavamo, kao i lan imaju svega 16 do 18%. Dakle, seme konoplje je kvalitetniji biljni izvor proteina i lako se dodaje u razna jela i salate, koja mogu biti slana ili slatka u zavisnosti od toga šta više volite.

3. Crni pasulj

Ova mahunarka sadrži proteine i dijetetska vlakna ali i druge materije koje su našem telu potrebne, poput vitamina i minerala. Crni pasulj se redovno koristi u velikom broju vegetarijanskih i veganskih jela, bilo da je iz konzerve ili sveže kuvan. Dodajte ga u salatu, raznim kuvanim jelima ili čak i takosima i buritu (u kom može biti dodatak, ali i zamena za meso).

4. Edamame

Zelena zrna soje sve su popularnija i to prvenstveno duguju svom odličnom ukusu. Ko bi rekao da nešto tako dobro može da bude i toliko zdravo? Edamame sadrži čak 11 g proteina na 100 g, kao i vitamine i minerale što ga čini odličnom užinom (ali pazite, kad se jednom naviknete teško ćete živeti bez njega).

5. Leblebije

Ukoliko se trudite da smanjite apetit, leblebije će vam biti odličan saveznik. Iako imaju puno kalorija, daju sitost pa je potrebna veoma mala količina da se osetite kao da ste se najeli. Slično crnom pasulju, i leblebije imaju veoma visok sadržaj proteina, a najbolje od svega jeste to što postoji gotovo bezbroj načina da se pripreme i dodaju jelima (čak i u vidu humusa). Sledećeg puta kada budete pravili salatu, dodajte jednu ili dve kašike leblebija i uverićete se u njihov efekat.

Izvor: Buro247.rs/Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još