Poštanska štedionica − izuzetak

Ministar finansija Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da su strani investitori zainteresovani za ulaganja u bankarski sektor u Srbiji i najavio da će iduće godine država ponuditi na prodaju udele u nekoliko banaka. 

- Država je većinski vlasnik Poštanske štedionice, Srpske banke, Privredne banke Pančevo i Kredi banke, a ima manjinske udele u Agrobanci, Komercijalnoj i Čačanskoj banci - naveo je Cvetković na skupu "Finansijske usluge u jugoistočnoj Evropi". Za sve banke u kojima država ima udele, prema njegovim rečima, ne postoji jedinstvena strategija, već će se o njihovoj prodaji odlučivati na osnovu toga da li su strateški investitori zainteresovani za kupovinu tih udela ili za dokapitalizaciju. Cvetković je dodao da je izvesno da država u skorije vreme neće prodavati udeo u Poštanskoj štedionici, kao i da toj banci neće biti pripojena Srpska banka, kako je bilo predviđeno. 

Izdavanje novih grinfild licenci stranim bankama, prema njegovoj oceni, moglo bi nepovoljno da utiče na poslovanje banaka koje su se već pozicionirale na tržištu Srbije. Cvetković je istakao da vlada nastoji da budžetskim isplatama ne ugrozi makroekonomsku stabilnost, što znači da budžetski korisnici koji protestuju ne mogu da očekuje povećanje isplata već samo preraspodelu sredstava koja su za njih predviđena. 

- Razvoju tržišta kapitala u Srbiji doprineo bi izlazak javnih preduzeća na berzu - ocenio je šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Harald Hiršhofer i preporučio da se postigne konsenzus o načinu privatizacije tih preduzeća. Direktor predstavništva Siti banke u Srbiji Ana Drašković ukazala je na to da su se negativna kretanja na svetskom finansijskom tržištu prenela na Srbiju, ali je dodala da ona očekuje da će u drugom kvartalu iduće godine stanje na tom tržištu biti znatno bolje.

("Pregled")

Pogledajte još