Svečanim prijemom obeleženo 130 godina turizma na Zlatiboru (FOTO)

Na Zlatiboru je obeležen jubilej 130 godina organizovanog turizma na ovoj najposećenijoj srpskoj planini

Svečanom akademijom u Kulturnom centru na Zlatiboru i koncertom Simfonijskog orkestra i hora RTS-a, u prisustvu ministra unutrašnje i spoljne trgovine Tomislava Momirovića, direktorke Turističke organizacije Srbije Marije Labović, direktora Turističke organizacije Republike Srpske Miodraga Lončarevića, brojnih ugostitelja i mnogih drugih, obeležena je godišnjica 130 godina organizovanog turizma na ovoj najposećenijoj planini u Srbiji.

Nagrade za doprinos razvoju turizma na Zlatiboru dobili su pokojni pesnik Mihajlo Ćupović i slikar Božidar Kovačević, kao i pesnik sa Zlatibora Ljubivoje Ršumović.

Posebno priznanje pripalo je Arsenu Đuriću, nekadašnjem direktoru Turističke organizacije Zlatibor, a danas predsedniku Skupštine opštine Čajetina.

Foto: Promo

Obraćajući se prisutnima, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović istakao je da Zlatibor, smešten u maloj, ali ponosnoj lokalnoj zajednici, od davnina do danas teži da postane svetski poznata turistička destinacija.

- Ako volite svoje mesto i verujete u ono što radite, uspeh neće izostati. Zlatiborci su druželjubivi, a ne sebični. Svojim primerom pokazujemo da želimo nešto da promenimo, da Zlatibor ne zadržavamo za sebe, već ga dajemo našim turistima i investitorima koji su ovde uvek dobrodošli - naglasio je Stamatović i dodao:

- Zlatiborska gondola je pokazala da smo imali malo te planinske drskosti i hrabrosti, da smo izdržali taj projekat i da tu nećemo stati. Drago mi je da su naša ministarstva i Vlada prepoznali šta želimo da radimo, a Zlatibor treba da bude polazna tačka za one gondole koje ćemo graditi u budućnosti, od Tornika do Priboja i Čigote. Ranije smo imali ideju da gradimo i prema Mokroj Gori i nadam se da će sve to moći da se realizuje u narednim godinama i da će se od Zlatibora na ovaj način razvijati ceo Zlatiborski okrug.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović izjavila je da Zlatibor doprinosi čak 10 odsto turističkom prometu Srbije.

- Dugogodišnji trud se svakako isplatio jer je Zlatibor postao jedna od najvažnijih turističkih destinacija Srbije. Ovo je prilika da našim domaćinima na Zlatiboru čestitam na hrabroj viziji kada je u pitanju razvoj ove destinacije. Sada imamo najdužu žičaru na svetu, destinaciju koja ima hotele svih kategorija, i toliko dodatnih sadržaja da svakom turisti ima šta da ponudi. Takođe, ovom prilikom želim da se zahvalim kolegama iz Turističke organizacije Zlatibor na svim projektima koje smo zajednički realizovali na promociji Zlatibora i cele Srbije - dodala je Labović.

Foto: Promo

Predsednik SO Čajetina Arsen Đurić je istakao da mu je "velika čast i zadovoljstvo što su svi na Zlatiboru deo te duge i bogate istorije čije su svetle stranice ispisali mnogi poznati Zlatiborci. svojim kreacijama, vešto ugrađujući nove vrednosti - hotelske i druge objekte, vredne projekte i različite sadržaje - u blagotvornu prirodu i neponovljivu lepotu najposećenije planine u Srbiji.

- Iza ove vazdušne banje je 130 godina turizma, zahtevnog i dugog putovanja kroz vreme, u kome smo i mi ostavili vredan trag, vodeći našu regiju dve decenije na putevima razvoja. Neumornim radom i voljom, stalnim ulaganjem u modernizaciju, smelim vizijama i hrabrim odlukama. Zahvaljujući tome, od malog mesta sa prelepom prirodom, ali skromnom ponudom i smeštajem, stvorili smo moderan turistički Zlatibor, očuvane prirodne lepote, sa impresivnim građevinama i bogatim sadržajem. Na ponos generacija zlatiborskog kraja.

Vladimir Živanović, aktuelni direktor Turističke organizacije Zlatibor, podsetio je na one koji su među najzaslužnijima što je Zlatibor danas na pijedestalu srpskog, regionalnog, evropskog, ali i svetskog turizma.

- Da pomenem Sekulu Kneževića, inženjera čiji je rad zlata vredan za našu planinu, Čedomira Petrovića, najvećeg ribničkog ugostitelja, zatim Mijail Jevremović i njegov mehaničar Aleksa Popović, čuveni ribnički beg, Jovanka Jeftanović, Panto Mijailović, Miladin Pećinar i drugi velikani našeg Zlatibora. Ta imena, kao i prezimena Pećinar, Smiljanić, Đenić, Tucović, i drugih poznatih zlatiborskih porodica, dostojni poštovanja, obavezuju nas danas da svojim radom još više unapređujemo i razvijamo naš Zlatibor i nesebično delimo njegove blagodeti i lepote našim gostima.

Dugogodišnji trud se svakako isplatio jer je Zlatibor postao jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Srbiji.

- Takođe, danas je pravi dan da se prisetimo Preobražaja 2015. godine kada smo se, predvođeni predsednikom opštine Milanom Stamatovićem, okupili iznad zlatiborske pijace i krenuli hrabro i odlučno u borbu koja će nas uvesti u novu eru razvoja zlatiborskog turizma. A onda, baš tu, na početnoj stanici gondole, napisali smo: "Poklon budućim generacijama" - istakao je Živanović.

Foto: Promo

Turistička organizacija Zlatibora ugostila je predstavnike diplomatskog kora i stranih privrednih komora, koji su u organizaciji Color Media Communications i magazina Diplomacy&Commerce prisustvovali obeležavanju 130 godina organizovanog turizma na "zlatnoj gori".

Oko 20 predstavnika inostranstva koji su posetili Zlatibor imali su priliku da se uvere u prestižnu titulu turističkog lidera među planinama Srbije. Turistička organizacija Zlatibor upoznala ih je sa raznovrsnom turističkom ponudom ovog turističkog centra.

Tom prilikom obišli su poznati speleološki objekat Stopića pećinu, upoznali se sa simbolima Zlatibora na obnovljenom Kraljevom trgu i našli se na mestu početka organizovanog turizma na Zlatiboru, pored Kraljeve česme, dok je pažnju privukla vožnja najdužom panoramskom žičarom na svetu "Gold gondola". Kako kažu, gondola se kao "kruna" pojavila u periodu kada Zlatibor obeležava 130 godina organizovanog turizma, što je ovu planinu stavilo na mapu svetskih destinacija.

Prirodne lepote, ulaganja, rad i turističko zalaganje doveli su do toga da je Zlatibor uređeniji, posećeniji i jači nego ikada.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još