Obeležen Dan Vuka i Dositeja u Beogradu

BEOGRAD, 28. februara 2011. (Beta) - Knjiga "Katarina - Srb devojka", posvećena životu i radu slikarke Katarine Ivanović (1811-1882), predstavljena je u pnedeljak u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu koji je na taj način obeležio 62 godine od osnivanja.

Monografija čija je autorka muzejska savetnica Ljiljana Čubrić posvećena je 200. godišnjici rodjenja Katarine Ivanović, koja je bila i prva Srpkinja akademik, članica Srpskog učenog društva, preteče današnje Srpske akademije nauka i umetnosti.

Recezent knjige, istoričar umetnosti Miroslav Timotijević, rekao je na promociji je istakao da je ličnost Katarine Ivanović bila veoma složena i da zbog toga ona nije mogla da se uklopi u sredinu u kojoj je slikarstvo u to vreme važilo za mušku profesiju.

Katarina Ivanović slikarstvo je počela da uči u Pešti, u ateljeu Jozefa Peškog, zatim u Beču, na Umetničkoj akademiji, a potom se usavršavala na akademiji u Minhenu. Godine 1846. došla je u Beograd, u kojem je ostala svega godinu dana. Izvesno vreme živela je u Parizu i u Zagrebu, a putovala je po Holandiji i Italiji. Veći deo života provela je u Stolnom Beogradu (Madjarska).

Godine 1876. postala je članica Srpskog učenog društva i tako je postala prva žena srpski akademik.

Autorka Ljiljana Čubrić, koja je i direktorka Muzeja Vuka i Dositeja, najstarije sačuvane stambene zgrade u Beogradu, rekla je da se nada da će naredne godine ta ustanova svoje posetioce dočekati u obnovljenom zdanju.

Knjiga o Katarini Ivanović četvrti je naslov u ediciji posvećenoj znamenitim, ali donekle zapostavljenim srpskim ženama, a u pre nje objavljene su i knjige o Mini Karadžić, Milici Stojadinović Srpkinji i kneginji Ljubici.

Pogledajte još