DRŽAVA DONELA ODLUKU: Na prodaju Kozak - australijski grad duhova sa mračnom istorijom

Kozak, grad duhova u Zapadnoj Australiji, oko 1.300 kilometara severno od Perta, mesto je koje je nastalo pod naletom tragača za zlatom i razvoja industrije bisera u drugoj polovini 19. veka. Grad je, međutim, napušten pre sedamdeset godina.

Gradić je osnovan osamdesetih godina 19. veka, a do 1895. godine industrija bisera imala je 57 brodova i zapošljavala više od hiljadu ljudi.

Grad se postepeno smanjivao od dvadesetih godina prošlog veka, a do 1950. godine potpuno je napušten. U njemu danas žive dvoje ljudi – čuvar Ris Osterlund i njegova partnerka Šenon Irvajn koja vodi kafić.

U Kozak i dalje svraćaju gosti i turisti na putu ka planinarskim stazama i plažama. Osim toga, grad je okružen prirodnim obalskim rezervatom.

Kozak ima i mračnu istoriju – u njemu su činjena zverstva prema domorodačkom stanovništvu tokom procvata grada.

Belački doseljenici iskorišćavali su domorodačko stanovništvo, često ih stavljajući u robovski položaj i primoravajući ih da rone za bisere.

Država Zapadna Australija, u čijem je vlasništvu grad, odlučila je da ga proda. Ponudom su obuhvaćeni posed površine 22,2 hektara, dvanaest kulturno zaštićenih zgrada i obližnje ostrvo.

Iako vlasti nisu saopštile koju bi cenu želele da postignu, od veće važnosti je da grad ponovo oživi i potencijalno postane turističko odredište sa kafićima, galerijama i lokacijama za kampovanje.

Izvor: RTS
Foto: Darren Whalen Photography - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još