Republički hidrometeorološki zavod upozorava na promenu vremena i nepogode, u celoj Srbiji na snazi crveni i narandžasti meteo-alarm

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u Srbiji danas doći do značajne promene vremena i na vremenske nepogode u drugom delu dana - obilne padavine, grad i olujni vetar.

Na području Banata, Beograda, Šumadije, Pomoravlja i istočne Srbije na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme, dok je u ostalim delovima zemlje na snazi narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno.

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i umerenim, povremeno i jakim severozapadnim vetrom, pre podne zahvatiće zapadne i jugozapadne predele Srbije, kao i zapad Vojvodine, a posle podne i uveče proširiće se i na ostale krajeve.

Na jugu i istoku zemlje još danas vrlo toplo, do 35 stepeni Celzijusa.

U drugom delu dana u svim predelima veoma nestabilno, pa se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode u vidu jakih pljuskova sa grmljavinom (od 20 do 40 mm), gradom i olujnim udarima vetra.

Najintenzivniji grmljavinski procesi i veća količina padavina očekuju se u centralnoj i istočnoj Srbiji, na istoku Vojvodine, delovima Beograda, kao i u delovima zapadne Srbije, gde može pasti i od 40 do 70 mm za 12 sati, lokalno i više.

U nedelju i početkom sledeće sedmice u svim predelima osetno hladnije, dnevna temperatura biće ispod proseka za ovaj period godine.

U Beogradu posle podne i uveče veoma nestabilno, a pri intenzivnim grmljavinskim procesima u pojedinim delovima grada očekuje se velika količina padavina, od 30 do 50 mm, lokalno i više, kao i pojava grada i kratkotrajno olujnog severozapadnog vetra, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još