KONDICIJA I RASPOLOŽENJE OPADAJU VEĆ POSLE 2 NEDELJE: Šta se dešava u telu kada prestanete da vežbate?

Neki je upražnjavaju zbog estetike, neki da bi bili u optimalnoj formi, neki da se jednostavno bolje osećali. Razlozi su mnogi, a velik broj onih pravih i dugotrajnih nema nikakve veze sa mršavljenjem.

Isto tako znamo da se ovde ne isplati biti kampanjac (čast izuzecima, znate ko ste!). Naći ćete beskrajne nizove tekstova o tome šta se se u telu dešava kada krenete sa vežbanjem, koliko je potrebno da bi se rezultati postigli, a zatim i videli i slično.

Da li ste se nekad zapitali o tome kako stvari idu u suprotnom smeru? Koliko vremena treba da bi se rezultati poništili?

Posle nekoliko dana

Nema razloga za paniku - nakon nekoliko dana bez vežbanja fizioloških promena praktično da nema. Šta više, ukoliko redovno trenirate na duge staze, nekoliko dana odmora vam može i psihički prijati. Ipak, ovde se radi o hodanju po ivici pošto je preskakanje treninga, koliko god vam u nekom momentu odgovaralo, na duge staze loše po ceo organizam. Zato, kada to želite da uradite treba da se zapitate da li ste jednostavno lenji ili vam zaista treba odmor, a zatim da odlučite imajući u vidu svoje buduće zdravlje kako posle ne bi bilo žaljenja.

Posle nedelju dana

Nakon sedam dana telo počinje da oseća posledice preskakanja fizičke aktivnosti na koju je naviklo, a neke studije pokazuju da ovaj proces polako počinje već nakon pet-šest dana.

Jedna od prvih stvari koje se mogu desiti jeste da vam splasne raspoloženje zbog nedostatka endorfina koji se luče za vreme i nakon fizičke aktivnosti. Dokazano je da redovni treninzi utiču na stvaranje proteina koji štite od pojave depresije izazvane stresom tako da, kada ih preskačete, sebe lišavate jedne vrste prirodnih anti-depresiva.

Pored toga, može se lako desiti da nakon nedelju dana bez vežbanja počnete loše da spavate zato što fizička aktivnost povećava vreme koje telo provodi u dubokom snu - u toku kog se telo najintenzivnije regeneriše i koji je presudan za dobar imunitet, kardiovaskulano zdravlje i kontrolu stresa i anksioznosti.

Posle dve nedelje

Ovo je trenutak u kom bi trebalo da se trgnete. Dokazano je da kondicija opada nakon dve nedelje nekretanja i to za 4% ali zato procenat masti u organizmu raste za 0.5%.

Što se opšteg raspoloženja tiče, tu je tek mrka kapa. Studija psihosomatske medicine je pokazala da je, kada je 40 redovnih vežbača prestalo sa trenizima na dve nedelje, među njima porastao nivo depresije, tenzije i besa.

Šlag na torti je i činjenica da nas nevežbanje lako može učiniti i zaboravnijima. Dotok krvi u mozak - posebno do hipokampusa koji igra ulogu u učenju u pamćenju - primetno opada nakon svega 10 dana bez fizičke aktivnosti.

Duže od dve nedelje

Preskakanje treninga duže od dve nedelje samo pogoršava stvari. Lekari smatraju da je dugoročna fizička neaktivnost jedan od glavnih uzroka mnogih bolesti, uključujući i one sa smrtnim ishodom.

Ipak, pre nego što se ozbiljno uplašite, postoje i dobre vesti. Dokazano je i da je potrebno svega oko dve nedelje ponovne aktivnosti pa da se stvari vrate u normalu. Ovo ne znači da nakon perioda u kom ste izležavali morate odmah da se bacite na treninge kakve ste radili dok ste bili u odličnoj kondiciji, šta više. Dovoljno je za početak da se jednostavno krećete više ali redovno (to je ključna reč) i krajnji zaključak jeste da je, kada je zdravlje u pitanju, jednostavno najvažnije kretati se.

Naše telo ali i naš mozak će pozitivno reagovati na svaki vid ponovno uvedene aktivnosti i vratiti nam to višestruko. Neka vam neka vrsta kretanja, uključujući i pravu šetnju, postane dnevna navika i nećete osećati nikakve posledice po svoje zdravlje.

Ukoliko želite da ozbiljno preoblikujete telo ili pločice na stomaku, to naravno zahteva mnogo više.

Izvor: Stil/buro247.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

 

Pogledajte još