Reprogramiranje dugovanja samo odlaže rešenje

BEOGRAD, 9. marta 2011. (Beta) - Srpski privrednici ocenili su u serdu da će mere Vlade Srbije za reprogramiranje dugova preduzeća samo odložiti rešenje problema i da bi umesto toga trebalo uraditi strukturne i poreske reforme.

"Država ne bi trebalo uopšte da ulazi mnogo u problem privatnih firmi sem da uspostavi jasna pravila igre, da se rokovi plaćanja poštuju i da uz veću efikasnost trgovinskih sudova naplata bude efikasnija", kazao je agenciji Beta portparol Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.

To podrazumeva, istakao je on, i da javni sektor i javna preduzeća smanje dugovanja prema privredi jer u ovom ternutku samo lokalna javna preduzeća u Srbiji duguju privredi 34,5 milijardi dinara.

"Imate sada jednu besmislenu situaciju u kojoj država izmišlja kako da pomogne privredi, a ona je privrednu praktično naterala u gubitke. Preduzeća su za obavljene poslove koji im nisu plaćeni unapred platila porez na dodatu vrednost (PDV), mnogi su podigli i kredite, odnosno kreditraju javni sektor", kazao je Rajić.

Kako je naveo, program reprogramiranja dugova preduzeća će pomoći ali će ta dugovanja opet morati da dodju na naplatu i samo se odlaže rešavanje problema, odnosno "presipa se iz šupljeg u prazno". Rajić je dodao da će mere pomoći nekim kompanijama, kao što je na primer Trajal, koje dobro posluju ali imaju nagomilane dugove iz prošlosti, da premoste probleme.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.