Klepsidra 2008

Centar za grafiku i vizuelna istraživanja "Akademija" deveti put izlazi sa svojim kalendarom za 2008. godinu, s originalnom grafikom Dušana Otaševića, u ekskluzivnom tiražu od 150 primeraka. Promociju kalendara prati i izložba autorovih radova pod zajedničkim nazivom-temom Klepsidra.

Sada je tačno 19 časova, 15 minuta i 35 sekundi ili, da imam klepsidru, rekao bih - 69.315 kapi vode četvrtka, 13. decembra 2007. godine, na početku trećeg milenijuma. Ala vreme teče, merili ga senkom, peskom, vodom, digitalnim... časovnikom i upisivali u kalendar ili pamtili... a pamtimo i bolja vremena.

U galeriji je sve vreme preovladavala ipak nekako svečarska i novogodišnja atmosfera, a ni meni se nije žurilo, imam vremena na pretek, dovoljno da popričam fino i natenane s prijateljima i kolegama koje srećem redovno ili s vremena na vreme. Neke znam godinama, a sa nekima se družim tek od pre nekog vremena. Tema se nekako sam nametnula - kakva nam je bila prošla godina i šta očekujemo od naredne, a mogli smo se i dogovarati kad ćemo se opet sresti, jer smo imali kalendar na vidnom mestu.

Sam kalendar grafiku Dušan Otašević je napravio inspirisan klepsidrom - vodenim satom, posudom iz koje kroz uzani otvor curi voda i na osnovu toga se meri vreme. Klepsidra je milenijumima bila najtačniji instrument u širokoj upotrebi, sve dok nije zamenjena mnogo preciznijim satovima s klatnom.

Umetnik je u krajnje stilizovanu bocu smestio godinu 2008. i četiri osnovne grafičke štamparske boje: plavu, zelenu, crvenu i žutu, koje u ovom slučaju simbolišu i četiri godišnja doba. Na crnoj pozadini bocu možemo razumeti i kao sijalicu koja daje šareno svetlo, s opet nekim svojim značenjima. Delo je takvo da daje slobodu i za druga tumačenja i čitanja, što je i inače jedna od karakteristika ovog izuzetno kreativanog i samosvojnog umetnika.

Pored kalendara, umetnik je izložio i devet radova na kojima je bila ista boca s godinama od 1940. pa redom, od kojih je prva bela - tad se umetnik rodio, pa onda četiri maskirne ratne godine, pa crvena - komunizam ili šta već i tako redom, zelena, žuta, plava - '48, valjda poplavila od pendreka... i jedan rad koji bismo mogli nazvati Uroboros - ciklična priroda univerzuma, večito ciklično kretanje - završetkom jednog uvek u stvari započinjemo drugi novi ili stići ćemo tamo odakle smo krenuli...

A onda smo krenuli dole (mislim, stepenicama u podrum) da malo vremena posvetimo čašici razgovora u boemsko-radno-prodajnoj atmosferi štamparije radionice. Okruženi grafikama, koje smo jedva videli od duvanskog dima, setili smo se prošlih kalendara i godina, i čestitajući umetniku na odličnim radovima, a galeriji na odličnoj izložbi, nazdravili jedni drugima s najlepšim željama za Novu 2008. godinu.

Izložba traje do 27. decembra 2007. a grafika kalendar će se prodavati po veoma povoljnoj ceni, zato pazite da vam vreme ne iscuri i da ne ostanete bez svog merača vremena. Mi smo do svoje klepsidre došli na vreme i zatvorili i krug i bocu, pa ću i ja da zatvorim ovaj tekst, jer treba znati kada treba stati. Uostalom, videćete sve i sami kad dođete na izložbu.

Sretna vam Nova 2008. godina!!!

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još