Japanci postavljaju sistem za stalno hladjenje reaktora

0

Japanski stručnjaci nameravaju u subotu da uz pomoć vojske i vatrogasnih službi postave sistem za stalno hladjenje reaktora oštećene centrale u Fukušimi vodom, kako bi se sprečilo pregrejavanje i eventualna …

OSAKA, 19. marta 2011. (Beta-AFP) – Japanski stručnjaci nameravaju u subotu da uz pomoć vojske i vatrogasnih službi postave sistem za stalno hladjenje reaktora oštećene centrale u Fukušimi vodom, kako bi se sprečilo pregrejavanje i eventualna eksplozija nuklearnog jezgra.

“Umesto da hladimo (reaktore) vodom po nekoliko minuta, postavićemo sistem koji će omogućiti stalni protok vode”, rekao je ministar odbrane Japana Tošimi Kitazava novinarima.

Od četvrtka, vojska helikopterima i kamionima pokušava da uliva vodu u bazene za deaktiviranje goriva reaktora, pogotovo reaktora 3, koji je najviše oštećen u katastrofalnom zemljtresu, a sinoć su se u te akcije uključili i vatrogasci Tokija.

Ekipe stručnjaka pokušavaju da ponovo uspostave napajanje strujom u centrali što bi omogućilo aktiviranje pumpi za vodu, a time i normalno punjenje bazena za hladjenje reaktora.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.