Novi muzej Tisen u Malagi

MADRID, 24. marta 2011. (Beta-AFP) - Španska baronica Karmen Tisen predstavila je u sredu novinarima u Malagi novi muzej koji nosi njeno ime i okuplja 230 slika španskih majstora iz njene privatne kolekcije.

U muzeju Karmen Tisen Malaga, koji će zvanično biti otvoren u četvrtak, u prisustvu glumca Antonija Banderasa, rodjenog u Malagi, nalaziće se radovi španskih slikara iz 19. veka. Karmen Tisen je zbirku, vrednu 700 miliona evra, besplatno pozajmila na 15 godina i na konferenciji za novinare izrazila je nadu da će se sa upravom sporazumeti o "mnogo dužoj" pozajmici.

U muzeju, smeštenom u prostoru površine 5.000 kvadratnih metara u Palati Viljalon, 11. aprila biće otvorena izložba pod nazivom "Od Pikasa do Tapiesa". U Malagi se već nalazi jedan muzej posvećen Pablu Pikasu. Krajem 1980-ih godina, nemački baron Hans Hajnrih fon Tisen-Bornemica odabrao je oko 700 dela iz svoje bogate zbirke kako bi ih izložio u Madridu u muzeju koji je otvorila španska država. Muzej Tisen iz Madrida jedan je od tri velika muzeja u centru Madrida, uz Prado, posvećen klasičnoj umetnosti i muzeja Kraljica Sofija, koji je okrenut savremenom stvaralaštvu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.