BRITANSKI UMETNIK DOBIO MORALNU ODŠTETU: Turska osuđena na sudu u Strazburu zbog kršenja slobode izražavanja

Evropski sud za ljudska prava ocenio je da je presuda, koju je turski sud izrekao britanskom umetniku zbog kritičkog kolaža sa likom tadašnjeg premijera Redžepa Tajipa Erdogana, predstavljala kršenje slobode izražavanja.

Povodom demonstracija za mir 2006. u Istanbulu, britanski umetnik Majkl Dikinson je napravio kolaž na kojem je Erdoganova glava na telu psa, a uzica je u bojama američke zastave, čime je kritikovao političku podršku Turske okupaciji Iraka.

Turske vlasti su podigle optužnice protiv organizatora demonstracija, a Dikinson je ponovo javno izložio kolaž na tom suđenju.

Dikinson je potom i sam optužen za vređanje premijera. Proveo je tri dana u istražnom zatvoru da bi 2010. bio osuđen na kaznu od 3.000 evra.

Tursko pravosuđe je ocenilo da umetnikov rad ponižava i vređa premijera i da nanosi štetu njegovoj časti i ugledu. Presuda je, međutim, ukinuta 2015. godine.

Umetnik se u međuvremenu obratio sudu u Strazburu, a sedam sudija je ocenilo da presuda iz 2010. godine predstavlja kršenje slobode izražavanja, koja je zagarantovana članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Sudije su istakle da Dikinsonovi radovi predstavljaju "političku kritiku koja je deo rasprave od opšteg interesa" i da bi njegova osuda mogla da ima "odvraćajući efekat na njegovo izjašnjavanje o pitanjima od javnog interesa".

Sud je zato naložio Turskoj da umetniku isplati 2.000 evra za "moralnu štetu".

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.