Izvesno dugoročno poskupljenje energije u regionu

BEOGRAD, 26. marta 2011. (Beta) - Suvlasnik energetske komapnije EFT (Energy Financing Team) Vuk Hamović ocenio je da će cunami i eksplozije u nuklearnoj elektrani (NE) Fukušima u Japanu imati direktan i dramatičan uticaj na evropsko tržište električne energije.

On je u intervijuu za internet magazin koji se bavi energetikom Enerdžiobzerver (www.energyobserver.com) kazao da je zbog dešavanja u Japanu već izvesno dugoročno poskupljenje energije u regionu.

Prema rečima Hamovića, najava Nemačke da će uvesti tromesečni moratorijum tokom kojeg će se analizirati bezbednost tamošnjih 17 nuklearnih elektrana već je uticala da tržišna cena u toj zemlji za električnu energiju za april 2011. ostvari najveći skok u jednom danu ikada zabeležen.

Regionalne cene električne energije, kako je dodao suvlasnik EFT-a, u izraženoj su korelaciji sa dešavanjima na tržištu zapadne Evrope, pre svega u Nemačkoj. Hamović je naglasio da je do 2020. godine regionu jugoistočne Evrope neophodno 12.100 megavata novih termoelektrana, 3.000 megavata novih hidroelektrana i 1.400 megavata novih kapaciteta iz obnovljivih izvora.

Pogledajte još