Porodična zabava uz testo – prava mera sreće

Bliži nam se kraj februara, najkraćeg meseca u godini, ali i meseca posvećenog porodičnoj zabavi uz igre sa testom. Možda će vas iznenaditi da i ovakva obeležavanja postoje, ali smo sigurni da će vam dati dobru ideju kako da se zabavite sa vašim najmlađima. Sa ovim predlogom ne možete pogrešiti.

Deca oduvek obožavaju igre sa testom i da mese, a ono što je najvažnije uz testo se podjednako dobro zabavljaju i deca od dve godine i stariji, kao i roditelji. Setite se svog detinjstva i vremena kada ste pored svoje mame ili bake u kuhinji napravili prvu perecu, pletenicu, kiflu ili nešto sasvim vaše što biste koristili kao ukras ili poklon. Pored radosti koje je ta igra donosila, bili ste i jako ponosni na svoje delo.

Današnja deca imaju na raspolaganju mnogo materijala za modeliranje koje možete kupiti, ali često ne znate od čega su napravljeni. Zato, upriličite i vi svojim mališanima bezbrižni doživljaj zabave i uz jednostavni recept utonite u svet mašte i lepih zajedničkih trenutaka, uz koje se može dosta toga naučiti, ali i postati svojevrsni ritual.

Nakon što ste ugrabili jutarnju dozu optimizma iz Doncafé šoljice koja je oduvek bila prava mera za kafu, ali je vremenom postala i prva srpska merna jedinica za otprilike sve drugo, što može i ne može da se izmeri: osmehe, prijateljstvo, sreću i ljubav, bacite se "na posao". Svoju Doncafé šoljicu sada iskoristite u kuhinji kao mericu i zabavite svoje najmlađe.

Sigurno negde imate zapisan recept među starim beleškama svojih mama, ali i ukoliko ih ne pronađete, predstavljamo vam jedan:

- 2 Doncafé šoljice brašna
- 1/2 Doncafé šoljica soli
- 1 Doncafé šoljica kipuće vode
- 10ml ulja
- boja za kolače
- varjača
- oklagija
- nekoliko modli za oblikovanje i igra može da počne

Pomešajte brašno, so, i ulje i počnite da dodajete vodu postepeno dok mešate. Kada se sve blago sjedini, krenite da mesite dok ne dobijete glatku masu. Neka se testo malo ohladi pre nego što počnete da ga bojite. Podelite testo na jednake loptice u zavisnosti koliko imate boja na raspolaganju, pa u svaku dodajte boju i mesite dok se cela loptica na oboji ujednačeno.

Ovako pripremljeno testo je spremno za igru. Igrajte se sa modlama, štapićima, oblicima, prstima i prstićima i naravno Doncafé šoljicama, mašta čini svašta. Testo za igru, razvija finu motoriku, ali i umiruje i opušta decu i nas starije. Iako podrazumeva i malo nereda, spremite se na to, jer je baš u tom brašnu koje leti i zaprljanim ručicama posebna čar. Uostalom, opet sebi skuvajte kafu, i prepustite se uživanju u posmatranju svojih mališana u zabavi. Od njihove radosti nema većeg zadovoljstva.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još