LAKO DO SAVRŠENE FIGURE: Pridržavajte se deset ključnih saveta

Višak kilograma nije teško izgubiti (i zadržati dobijenu kilažu) ako stvorite sledeće navike kojih ćete se svakodnevno pridržavati.

Vodite dnevnik ishrane

Ovo nije baš jednostavan posao, ali će pomoći da odredite koje vam namirnice odgovaraju, a koje ne. U dnevnik pišite stvari poput: šta jedete, šta pijete i u kojim količinama, kada jedete, kako se osećate dok jedete, a kako sat vremena kasnije (zapišite ako postoji određena fizička ili psihička promena).

Konzumirajte mnogo vode

Čista, obična voda je osnova za dobro zdravlje. Ona čisti organizam od toksina, održava normalnu temperaturu tela i "podmazuje" i štiti vaše organe.

Planirajte obroke

Pravljenje plana ishrane (šta i kada jesti) smanjuje preterano konzumiranje hrane, a posebno u situacijama kada jedete iz dosade. Uštedećete novac, smanjiti preterani unos hrane u stresnim situacijama i povećati mogućnost ispunjenja zadatog cilja.

Vodite računa o veličini porcije

Na vreme shvatite da vašem telu nije potrebna sva ta hranu koju unosite, već mu je čak i "prijatnije" sa manjom količinom. Pogledajte količinu nekih od namirnica koja je dovoljna:

- Ulje, masti, sir, margarin, prelivi i začini = veličina vašeg palca
- Orašasti plodovi i zdrave grickalice = ono što stane u vašu šaku
- Proteini, meso, jogurt = veličina vašeg dlana
- Žitarice, voće i povrće = veličina vaše šake.

Ne držite dijetu

Kada živite tako što ograničavate unošenje potrebnih namirnica, vaše telo ovaj nedostatak hranljivih materija povezuje sa glađu. Ono smatra da vi nemate šta da jedete te svaku unesenu namirnicu pretvara u masne naslage. Ono što treba da uradite jeste da promenite navike u ishrani i način života, a ne da držite dijetu.

Rešite se negativne energije (i ljudi koji vas "truju" istom)

Dokle god budete vodili računa o sebi, borili se protiv nervoze i stresa, razmišljanje o višku kilograma vam neće predstavljati problem. Uvek će se naći neko da vam pomrsi planove, da kaže šta treba (ili ne). Naravno, vi to ne smete da dozvolite i morate nastaviti da verujete u sebe i svoj izbor. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali isto tako vi ne bi trebalo da dozvolite da to mišljenje utiče na vaš život. To je jedini način da postignete svoje ciljeve.

Nađite vremena za opuštanje

Stres je najveći saboter mršavljenja. Kada ste pod velikim stresom, telo ispušta kortizol, hormon stresa. Telo tada misli da mora da se bori ili beži, a vi u stvari samo sedite i dozvoljavate da vas stres u potpunosti "preuzme". Ovo oštećuje nadbubrežne žlezde i imunitet, utiče na nivo energije i stvara probleme sa probavom.

Spavajte najmanje sedam sati dnevno

Kada ne spavate dovoljno dugo, telo ispušta kortizol direktno u krvotok. Na ovaj način "bacate u vodu" sav trud koji ste napravili u toku dana vodeći računa o ishrani. Plus, budući da ste umorni, postoji mogućnost da ćete u toku dana imati veću potrebu sa slatkišima i kofeinom.

Pokrenite se!

Opštepoznato je da bez fizičke aktivnosti nema gubljenja kilograma. Pronađite nešto u čemu ćete uživati (šetnja, ples, aerobik ili bilo šta drugo što odgovara vašim afinitetima) i budite uporni da istrajete u tome. Fizička aktivnost će popraviti, ne samo vaš izgled, nego i generalno, vaš pogled na svet, ali i celokupno zdravlje.

Budite uporni i dosledni!

Malim, ali doslednim postupcima ćete polako, ali sigurno, doći do zacrtanog cilja. Nemojte dozvoliti sebi da dođete u situaciju da su vam drugi važniji od vas samih. Posvetite se sebi i svom telu, te budite dosledni u tome kako biste postigli željenu težinu.

Izvor: Minimagazin.info
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još