Četiri nova prioriteta

Informatika, telekomunikacije, elektronika i automobili − četiri su prioriteta koji će imati status nacionalnih i na kojima počiva novi koncept industrijskog razvoja, koji je već pripremljen u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, istakao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministar Mlađan Dinkić, precizirajući da se ovaj koncept naslanja i na potrebu ravnomernijeg regionalnog razvoja zemlje. U skladu s tim, predstoji i zaključivanje ugovora s određenim lokalnim zajednicama koje će biti nosioci tih prioriteta, poput Niša za elektroniku ili Inđije za informatiku, a koje će imati obavezu da u cilju razvoja ponude i određene olakšice, u vidu besplatne dodele zemljišta ili odricanja od posebnih dažbina ili taksi, uz prenošenje i prava na posebnu nacionalnu službu koja bi se konkretno bavila svim potrebnim dokumentima za započinjanje i realizaciju poslova. 

Dinkić je takođe najavio da se uskoro, po prvi put, može očekivati i zakon o regionalnom razvoju, što je, inače, ključno za dobijanje novca iz pretpristupnih fondova EU. A sumirajući učinak ove godine, Dinkić je i posebno istakao ostvarenih tri milijarde dolara direktnih stranih investicija, što jeste manje nego lane, ali i više nego što se očekivalo, s obzirom na start nove vlade praktično tek od sredine godine. Pri tom, u ovom saldu prvi put dominiraju grinfild investicije, nasuprot ranijim, po osnovu privatizacije. U tom kontekstu Dinkić je rekao da se u 2008, kao i kasnijih godina, očekuje minimalno šest milijardi dolara direktnih stranih investicija godišnje, većim delom opet grinfild investicija. Sudeći prema rečima državnog sekretara Luke Andrića, u ovom ministarstvu zadovoljni su i ostvarenim rezultatima u privatizaciji − na aukcijama su privatizovana 283 preduzeća i  po tom osnovu je "zarađeno" 360 miliona evra, dok je u periodu maj-decembar na javnom tenderu "prošlo" 13 firmi i tako prihodovano oko 62 miliona evra, uz obavezne investicije od 53 miliona. Andrić je i posebno ukazao na pooštrenu kontrolu ugovorenih obaveza, nakon čega je raskinuto 40 zaključenih kupoprodajnih ugovora. 

Za državnog sekretara Jasnu Matić veoma je značajno parafiranje Sporazuma CEFTA, s obzirom na to da je reč o važnom tržištu za Srbiju − vrednost spoljnotrgovinske razmene u prvih deset meseci dostigla je 3,5 milijardi dolara. Matićeva izdvaja i dalju liberalizaciju slobodne trgovine s Rusijom, početak pregovora o slobodnoj trgovini sa zemljama EFTA i, naravno, parafiranje sporazuma s EU, a u posebna pažnja i 2008. biće posvećena podsticajima razvoja klastera. Ove podržano ih je desetak. Državni sekretar Vladimir Ilić je podsetio da je ove godine za aktivne mere zapošljavanja, poput start-ap kredita, samozapošljavanja i započinjanja novog biznisa, bilo obezbeđeno 2,3 milijarde dinara i time obuhvaćeno oko pola miliona nezaposlenih. 

Za Vericu Kalanović značajna je činjenica da je samo za razvoj malih i srednjih preduzeća u nerazvijenim područjima odobreno preko dve milijarde dinara povoljnih kredita, čime je isfinansirano 295 programa i otvoreno preko 3.000 novih radnih mesta, dok je još 3,5 milijardi investirano u izgradnju lokalne infrastrukture. Od novina, iz ovog ministarstva uskoro valja očekivati i novu kategorizaciju opština po stepenu razvijenosti, ali i novi zakon o regionalnom razvoju. Goran Petković očekuje da će devizni priliv od turizma u 2007. premašiti pola milijarde dolara, u narednoj bi trebalo da dostigne i milijardu, čemu bi trebalo da pomogne i završenih 11 master planova − od Palića do Stare planine i Feliks Romilijane. A kad je reč o Staroj planini, Dinkić nju vidi kao državno-privatni aranžman, s obzirom na to da bi u ovu turističku destinaciju trebalo investirati još 200−250 miliona privatnog kapitala.

("Pregled")

Pogledajte još