EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA SVE TEŽA: Medicinski deo Kriznog štaba predlaže uvođenje policijskog časa

- Medicinski štab je predožio da se smanji broj kontakata ili kroz vanredno stanje ili policijski čas - izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i najavio da će se Krizni štab sastati narednih dana da donese odluke. U međuvremenu, sve radi kao i do sada pošto lekari smatraju skraćivanje radnog vremena pojedinih objekata za nekoliko sati ne menja mnogo situaciju.

- Medicinski deo Kriznog štaba tražio da smanji broj kontakata kroz vanredno stanje i policijski čas. Jasno i decidno kažu da bi medicinski to bilo najcelishodnije. Jedino što predlažu je policijski čas - rekao je Zoran Gojković posle sednice Kriznog štaba.

On je naveo da lekari nisu želeli da ulaze u ekonomske posledice zatvaranja i najavio da će se sledećih dana ponovo sastati i doneti odluku koja je adekvatna za sve nas.

- Jedina opcija koju u ovom trenutku predlažu je apsolutni lok daun i policijski čas. To je jedini način da se u narednih sedam do 10 dana stabilizuje epidemiološka situacija. Veliko je opterećenje zdravstvenog sistema, a ako imamo više obolelih ne možemo da vakcinišemo ljude - rekao je on.

On je naveo da sve može da se zatvori, ali da je problem što se bez policijskog časa organizuju okupljanja i žurke po kućama.

- Ako ne poštujemo mere vratićemo se u istu, a možda i goru situaciju od decembra - istakao je.

Najavio je da sutra poseban tim iz Ministarstva zdravlja ide u Vranje da vidi zbog čega je veliki broj zaraženih u tom gradu.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 3.469 osoba zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 16 pacijenata. Testirano je ukupno 13.286 osoba, a na respiratorima su 164 pacijenta.

Prethodnog vikenda došlo je do delimičnog zatvaranja jer je tokom prethodne nedelje zabaležen značajan rast broja zaraženih. Tako su tokom subote i nedelje tržni centri i ugostiteljski objekti radili od 6 do 14 sati.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još