Osnovati forum za MSP

Mikro i mala preduzeća su u 2007. godini bila najprofitabilnija, a ovaj sektor je sa 52,6 odsto učestvovao u stvaranju profita srpske privrede. MSP sektor u Srbiji u zaposlenosti učestvuje sa 66 odsto, u ukupnom prometu sa 67,5 odsto, u BDP sa 56,9 odsto, a u izvozu sa 40 odsto.

Predstavnici malih i srednjih preduzeća smatraju da nemaju dovoljno uticaja na formiranje uslova privređivanja jer, i pored svih pokušaja, nisu uspeli da uspostave dijalog sa Vladom Srbije, rekao je juče u Privrednoj komori Srbije (PKS) sekretar Odbora za mala i srednja preduzeća (MSP) Dejan Trifunović. Na konferenciji za novinare u PKS-u, Trifunović je izneo podatak da je krajem 2007. godine u Srbiji bilo 300.000 privrednih subjekata, od čega 200.000 radnji i 100.000 malih i srednjih preduzeća. U isto vreme bilo je 800 velikih preduzeća, odnosno samo 0,2 odsto, koji u stvaranju BDP-a učestvuju čak sa 40 odsto. Mikro i mala preduzeća su u 2007. godini bila najprofitabilnija, a ovaj sektor je sa 52,6 odsto učestvovao u stvaranju profita srpske privrede. MSP sektor u Srbiji u zaposlenosti učestvuje sa 66 odsto, u ukupnom prometu sa 67,5 odsto, u BDP-u 56,9 odsto, a u izvozu sa 40 odsto. Sekretar odbora PKS-a za mala i srednja preduzeća rekao je da je MSP sektor sa 23 miliona preduzeća veoma značajan za EU i da se nalazi visoko u evropskoj agendi. Srbija je od 2003. godine potpisnik Evropske povelje o malim preduzećima, ali ne ispunjava obaveze i preporuke ove povelje, upozorio je Trifunović. 

Najvažnija za dalji razvoj i konsolidaciju preduzetništva u Srbiji, prema oceni preduzetnika Boška Stanisavljevića, člana komorskog Odbora za MSP, jeste upravo evropska direktiva o uspostavljanju foruma MSP kao zvaničnog vladinog tela, ali koji čine predstavnici MSP sektora, za čije je formiranje rok bio kraj 2005. godine. Komora je inicijativu za osnivanje tog tela dostavila resornom ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj 14. marta 2006. godine i naknadno obnovila zahtev. Iako su bile formirane radne grupe koje su se time bavile, sve je zapravo vraćeno na početak formiranjem nove vlade. Stanisavljević je ocenio da vlada pokazuje da želi da "podržavi" bavljenje ovim sektorom ekonomije, o čemu svedoči i osnivanje Agencije za mala i srednja preduzeća i Saveta za MSP, u koji se biraju samo "podobni" partijski kadrovi, a ne vrsni preduzetnici po izboru samih preduzetnika i onemogućava uticaj na kreiranje ekonomske politike. 

- Želimo dijalog sa vladom i evropske standarde i u srpskom MSP sektoru, pre svega zato što su se pokazali kao najbolji recept za uspešno poslovanje u zajedničkom interesu preduzetnika i države - istakao je Stanisavljević.

("Pregled")

Pogledajte još