Još ima lažnih azilanata iz Srbije

VRANJE, 6. aprila 2011. (Beta) - Šef političkog sektora Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Tomas Njoki izjavio je u sredu da vizna liberalizacija zemlje sa EU nije ugrožena, ali da lažnih azilanata iz Srbije još ima.

Njoki je na okruglom stolu o sprečavanju nelegalnih migracija u Vranju rekao da su Belgija, Švedska i Nemačka u martu i septembru 2010. godine imale dva talasa lažnih azilanata iz Srbije, ali da su svi zahtevi za azil odbijeni i njihovi podnosioci vraćeni kući.

"Lažnih azilanata iz Srbije i dalje ima, iako u manjem broju", rekao je Njoki i dodao da se od Srbije očekuje da bolje informiše gradjane o značenju vizne liberalizacije, povećanoj kontroli na izlasku iz zemlje i istrazi o tome da li su neke grupe azilanata imale organizovan prevoz.

Švedski konzul u Beogradu Bjorn Linderfolk rekao je da je ta zemlja bila najviše pogodjena talasom lažnih azilanata iz Srbije nakon uvodjenja vizne liberalizacije, jer u Švedskoj postoji značajna dijaspora iz Srbije koja čini izmedju jedan i dva odsto od ukupnog broja stanovnika.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.