Emiru Kusturici nagrada "Momo Kapor"

BEOGRAD, 8. aprila 2011. (Beta) - Nagrada "Momo Kapor" koju Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" ove godine prvi put dodeljuje za književno delo objavljeno na srpskom jeziku, uručena je u petak u Skupštini Beograda Emiru Kusturici za knjigu "Smrt je neprovjerena glasina".

Emir Kusturica je prilikom uručenja nagrade podsetio da je Matija Bećković na promociji knjige "Smrt je neprovjerena glasina" rekao da se nada da će taj roman biti preveden "na sve srpske jezike".

"To se nažalost nije desilo, ali je zato knjiga prevedena na engleski, francuski, italijanski, nemački jezik. Momo Kapor, Matija Bećković i ja smo često drugovali na Mećavniku, i ja sam siguran da bi Momo sada bio srećan što smo Matija i ja konačno uskladili način odevanja", našalio se Kusturica.

Prema njegovim rečima, Momo Kapor je bio čovek koji se junački borio sa svim problemima, pa i sa svojom bolešću, kao i da njegovo junaštvo i aristokratsko ponašanje objašnjava činjenica da ga je majka, prilikom bombardovanja Sarajeva 1941. godine, svojim telom spasila od bombe i tako poginula.

Nagrada "Momo Kapor" se sastoji od srebrne plakete, povelje i novčanog iznosa u vrednosti od 200.000 dinara. Nagrada se dodeljuje za najbolje književno delo na srpskom objavljeno prethodne godine.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.