TERMINI OD 1. APRILA: Počelo onlajn prijavljivanje prvaka

Prijavljivanje za upis učenika u prvi razred osnovne škole počelo je juče na portalu eUprava, a roditeljima budućih prvaka na raspolaganju su termini za upis od 1. aprila.

Onlajn sistem za prijavu đaka u prvi razred ove godine je unapređen tako da roditelji elektronski pribavljaju i uverenje o lekarskom pregledu deteta i potvrdu o završenom predškolskom obrazovanju, a proceduru za upis u beogradskoj osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" predstavili su ministar prosvete Branko Ružić i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, prenosi Tanjug.

Ministar Ružić je podsetio da je prošle godine uveden servis eUpis koji, kako je istakao, u velikoj meri omogućava i olakšava roditeljima upis prvaka u osnovnu školu.

Kako je naveo, osim što štede vreme i novac, zahvaljući digitalizaciji roditelji više ne moraju da idu od šaltera do šaltera po izvod iz matične knjige, potvrdu o prebivalištu ili druga dokumenta jer se sada, istakao je ministar, sve to povlači elektronskim putem po službenoj dužnosti.

- Ove godine je taj proces unapređen jer se uverenje o lekarskom pregledu i potvrda o završenom predškolskom obrazovanju takođe elektronski pribavljaju, i to u velikoj meri olakšava roditeljima i deci - rekao je Ružić posle prezentacije onlajn sistema za upis.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je prezentacija održana u školi koja je, podsetio je, dobila Svetosavsku nagradu za zasluge u efikasnom i brzom uvođenju nastave na daljinu pre godinu dana.

- U ovoj školi su nasnimljeni prvi časovi koji su pomogli da se vaspitno-obrazovni proces ne prekine ni na jedan dan. Takođe, ova škola učestvuje u velikom broju projekata od nacionalnog značaja, počev od inkluzije, borbe protiv nasilja, podrške nadarenoj deci, i treba da bude reprezent našeg obrazovnog sistema - rekao je Ružić.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je ukazao da roditelji budućih prvaka uz nekoliko klikova mogu da zakažu termin za upis, odnosno za testiranje dece i naglasio da im, osim lične karte, nisu potrebna druga dokumenta niti papiri.

Jovanović je naveo da je ta elektronska usluga dostupna na srpskom jeziku, kao i na jezicima nacionalnih manjina, a da roditelji mogu da biraju termine od prvog aprila do kraja maja.

- Poseta ovoj školi ima dvostruku simboliku, pre svega kao najava velikog broja elektronskih usluga koje ćemo ove godine pružiti roditeljima učenika i zaposlenima u prosveti, ali i zato što su ovde nastali prvi online časovi zahvaljujući kojima đaci nisu izgubili nijedan dan nastave tokom epidemije - rekao je Jovanović.

Za prijavu deteta za upis u prvi razred roditelji pristupaju portalu eUprava, a ukoliko nisu registrovani korisnici, potrebno je da otvore svoj nalog.

Nakon toga u odeljku usluge biraju polje "obrazovanje" gde se nalazi opcija "zakažite termin" i biraju jedan od ponuđenih termina, a zatim popunjavaju obavezna polja unoseći lične podatke o roditelju i detetu.

Direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić" Miomir Dragaš izrazio je zadovoljstvo što su Ministarstvo prosvete i Kancelarija za IT i eUpravu odabrali tu školu da bi prezentovali jednostavan način na koji roditelji mogu da prijave decu za upis u prvi razred.

- Nadamo se da će roditeljima to mnogo olakšati upis, a za školu je olakšica to što po prijavi roditelja možemo da povučemo sva dokumenta i što nema potrebe da se na drugi način unose podaci - rekao je Dragaš.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još