VAŽAN JE SVAKI SAT SPAVANJA: Nedostatak sna može da poveća rizik od zaraze koronavirusom

Poremećaj spavanja, nesanica i sindrom izgaranja povezani su sa većim rizikom od zaraze koronavirusom, težim simptomima kovida-19 i dužim oporavkom od bolesti kod visoko rizičnih zdravstvenih radnika, ukazuje nova studija objavljena u časopisu "BMJ Nutrition Prevention & Health".

Studija je pokazala da je svaki dodatni sat sna smanjio šansu za zarazu koronavirusom za 12 odsto. Mina Radžput-Rej, medicinska direktorka, izjavila je da ova studija naglašava koliko je važan kvalitetan san, piše "Forbes".

Studija je obuhvatila gotovo 3.000 učesnika iz Francuske, Nemačke, Italije, Španije, Velike Britanije i SAD, među kojima je njih 568 obolelo od kovida-19.

Istraživači su prikupili podatke o načinu života, zdravlju i lekovima na recept koje su ispitanici uzimali kao i podatke o tome koliko su spavali tokom prethodne godine. Prikupljeni su i podaci o tome da li su ispitanici imali problema sa spavanjem i koliko su bili izloženi virusu na radnom mestu.

Dodatni sat sna smanjuje rizik od zaraze

Studija je otkrila da je većina ispitanika spavalo manje od sedam sati, a nakon što su u obzir uzeli sve faktore koji bi mogli da utiču na infekciju, istraživači su otkrili da je svaki dodatni sat spavanja tokom noći smanjio rizik od zaraze za 12 odsto.

U poređenju sa ispitanicima koji nisu imali probleme, oni koji su imali poteškoće sa spavanjem ili su uzimali tablete za spavanje imali su 88 odsto veću šansu da se zaraze koronavirusom.

Istraživači su otkrili da je gotovo svaka četvrta osoba koja je obolela od kovida-19 prijavila poteškoće sa spavanje

Sindrom izgaranja takođe je bio povezan sa većim rizikom od zaraze koronavirusom. Ispitanici koji su imali ovaj sindrom imali su skoro dvostruko veći rizik od zaraze koronavirusom. Ti pacijenti su se duže oporavljali i uglavnom su imali teži oblik kovida-19.

Ranija istraživanja su pokazala da osobe koje imaju poteškoće sa spavanjem ili oni koji spavaju manje od pet ili šest sati u većoj meri boluju od respiratornih bolesti.

Monika Hak, psihoneuroimunolog sa Medicinske škole na Harvardu izjavila je da ima više dokaza koji ukazuju da dovoljno sna pomaže u prevenciji i borbi sa raznim vrstama infekcije.

Važno je napomenuti da san nije jedini faktor rizika od zaraze koronavirusom. Prema analizi iz 2020. godine, nivo stresa, pušenje, konzumiranje alkohola i drugi faktori takođe utiču na rizik od zaraze.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još