Beogradski „prsten“ gotov 2011.

Samo za delimični završetak radova u sektoru IV neophodno četiri milijarde, procenjuju izvođači radova

Prošle nedelje Vlada je usvojila Odluku o raspodeli sredstava iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) čiji će budžet u 2008. godini iznositi 47 milijardi dinara. Sredstva će se utrošiti za realizaciju 971 projekta od kojih su najveći u Koridoru X − Obilaznica oko Beograda, autoputa Niš − Dimitrovgrad, odnosno, Leskovac−Preševo, zatim, rekonstrukcije vojnog aerodroma Batajnica i Pančevačkog mosta. Sredstva iz NIP−a biće iskorišćena i za otvaranje novih radnih mesta. Najviše sredstava planirano je za beogradsku obilaznicu − dve i po milijarde dinara sa idejom da se jedan njen deo (od Dobanovaca do Orlovače) stavi u funkciju tokom leta (jul−avgust). To samo može da znači da će ovaj izuzetno važan infrastrukturni sistem konačno početi da se privodi kraju. Prema procenama, kompletna izgradnja obilaznice oko Beograda (47 kilometara punog profila auto− puta od Batajnice do Bubanj potoka) trebalo bi da bude završena do 2011. godine i da košta 542,8 miliona evra. 

Radovi na obilaznici počeli su 1990. i do 2007. godine je potrošeno oko 200 miliona evra, što znači da bi u naredne četiri godine trebalo obezbediti nešto preko 340 miliona evra. "Naše procene iz oktobra 2007. godine su bile da je potrebno oko četiri milijarde dinara za završetak radova kojima bi spojio E−70 i Savska magistrala, sa Ibarskom magistralom, što će reći sektor IV − Ostružnica−Orlovača 7,7 kilometara bez kompletne petlje u Orlovači", kaže Ratomir Todorović, direktor "Planuma". "Ako uzmemo da je lane obezbeđeno jedna i po, a da je u ovoj planirano dve i po milijarde dinara, to govori da nema dovoljno para. Naime, dve i po milijarde je namenjeno za celu deonicu B, a to znači od Dobanovaca do Bubanj potoka, na kojoj se radovi izvode u sektorima I do V, a ja sam govorio samo o sektoru IV". Dragan Đilas, ministar bez portfelja zadužen za realizaciju NIP−a najavljuje da će sredstva za završetak obilaznice biti znatno veća i da će se obezbediti od inostranih investitora i kreditora. Ovakva izjava ministra bez portfelja izuzetno ohrabruje, jer je završetak Koridora X počelo da se posmatra onako kako bi trebalo. Naime, ako je Koridor X toliko važan za Evropsku uniju, kako tvrde naši ministri, onda bi Evropska unija trebalo i da podnese najveći teret izgradnje ne samo obilaznice, nego i ostalih neizgrađenih delova. 

Analitičari misle da je 300−400 miliona evra, koliko nadležni procenjuju da je potrebno za završetak obilaznice, veoma lako obezbediti i to pod veoma povoljnim uslovima. Nema sumnje da je važno obezbediti dovoljno sredstava za završetak obilaznice, ali nije beznačajno da se odobrena sredstva što pre stave na korišćenje izvođačima radova. Naime, još krajem oktobra prošle godine bilo je rečeno da je izvođačima stavljena na raspolaganje jedna i po milijarda dinara, ali posle osamdeset dana niko od izvođača nije dobio nijedan jedini dinar. Ako odobrena sredstva ne budu odmah stavljena na raspolaganje izvođačima radova, o završetku radova, odnosno, od spajanja Dobanovaca sa Orlovačom krajem juna − početkom avgusta nema ništa. Kako analitičari tvrde, ovaj saobraćajni "baj−pas" trebalo bi da rastereti za 10−20 odsto ostale beogradske saobraćajnice. Ponajviše "Gazelu" pre koje dnevno pređe i preko 150.000 vozila, koja bi bila oslobođena značajnog broja teretnih vozila.

(„Pregled“)

Pogledajte još