SVEDITE IH NA MINIMUM: Nekoliko vrsta namirnica obaraju nivo energije

Stručnjaci kažu da postoje namirnice koje nam "kradu" energiju. Ukoliko ih jedemo često postoji šansa da ćemo se osećati umorno, pospano i ponekad čak i depresivno.

Umor i nedostatak energije koji nekad osećamo, ne samo kada obavljamo svakodnevne aktivnosti, već i dok odmaramo može da nam stvori probleme, a uzroci su brojni. Kao posledica takvog stanja je između ostalog i način ishrane, iako nam to obično ne pada na pamet.

Stručnjaci objašnjavaju da postoje namirnice koje, ako unosimo u većim količinama dovode do osećaja iscrpljenosti.

Hranu sa ovog spisak svedite na minimum:

Testenine

Najidealnije bi bilo ako možete potpuno da izbacite ovu vrstu hrane iz jelovnika i zamenite ih onim izrađenim od celih žitarica. Ova hrana je bogata ugljenim hidratima, a oni najpre povećavaju nivo šećera u krvi i daju lažan osećaj sitosti, a nakon toga sledi nagli pad šećera u krvi.

Zbog toga ćete se u jednom trenutku osećati da imate puno energije, a nakon toga će uslediti nagli pad energije.

Slatkiši

Baš kao i testenina i slatkiši mogu da iscrpe našu energiju i deluju na isti način. Stručnjaci naglašavaju da ih ne treba potpuno izaciti iz ishrane, jer su šećeri neophodni za pravilno funkcionisanje mozga, ali ih u svakom slučaju treba svesti na minimum.

Masna hrana

Pohovana hrana sadrži visok procenat masti i nizak procenat vlakana, što usporava varenje, a samim tim i smanjuje nivo energije.

Niskokalorične namirnice

Kada dođe vreme za grickanje neki ljudi se odluče za niskokalorične verzije svoje omiljene hrane, verujući da su zdraviji izbor. Međutim, ova hrana je takođe odgovorna za smanjen nivo energije u toku dana.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još