PET DOBRIH RAZLOGA: Kako jaja mogu da pomognu pri mršavljenju?

Jaja su jedna od najboljih namirnica koju možete izbrati ako ste na dijeti. Kilograme je najbolje gubiti kombinacijom kalorijskog deficita i vežbanja, ali jaja mogu prilično da pomognu u tome. Naime, od njih smo dugo siti i to može da nas spreči da "grickamo" između obroka. Samim time – unećete manje kalorija.

Imaju puno proteina

Jaja su veoma bogata proteinima koji su potrebni za izgradnju mišića, a što više mišića imate to više kalorija sagorevate. Jedno veće jaje sadrži 6,3 grama proteina pa ako pojedete dva već ste dosegli 25 odsto ukupne dnevne količine koju bi odrasli trebalo da konzumiraju.

Jedna studija iz 2010. proučavala je dve grupe muškaraca. Jedni su za doručak jeli jaja, a drugi pecivo sa sirnim namazom. Ovi iz prve grupe su konzumirali po 400 kalorija manje.

Imaju malo ugljenih hidrata

Ako pokušavate da smanjite unos ugljenih hidrata jaja su vam novi najbolji prijatelj. Jedno jaje sadrži manje od jednog grama ugljenih hidrata i zbog toga ne prouzrokuje nagli rast šećera u krvi.

Imaju vrlo malo kalorija

Jaja su dobra za mršavljenje i jer imaju veoma malo kalorija. Veliko jaje ima samo oko 76 kalorija. To znači da za doručak, na primer, možete da pojedete dva velika poširana jaja s tostom od celog zrna žitarica i uneti samo 232 kalorije u organizam. To je manje nego što imaju neke energetske pločice.

Prepuna su vitamina

Jaja su odličan izvor vitamina D koji pomaže pri sagrevanju masti i jako je bitan za mršavljenje. Osim toga, jaja su bogata i vitaminom B12, čiji nedostatak je povezan s debljanjem.

U jajima je i puno gvožđa koje nam daje energiju da možemo izdržati i napornije treninge i sagoreti više kalorija.

Mogu da pomognu pri uravnoteženju nivoa šećera u krvi

Jaja mogu pomoći kod balansiranja šećera u krvi, a da pritom ne podižu nivo holesterola. Kada vam je nivo šećera u krvi stabilan, bez naglih skokova i padova i nivo energije stabilan je tokom celog dana.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još