Miodrag Rogić

Izložbom slika Miodraga Rogića, 30 akrila na platnu nastalih u poslednjih nekoliko godina, 17. januara na Dan umetnosti, otvorena je nova, treća izložbena sezona Galerije RTS-a. Ove slike iz najnovijeg opusa Miodraga Rogića nastale su kao rezultat radoznalosti i istraživanja umetnika u oblasti novih medija digitalne- elektronske- kompjuterske grafike.

Izložbu je otvorio Đorđe Kadijević, likovni kritičar, uz podsećanje na poluvekovno prijateljstvo s Rogićem. Biranim rečima, uz veliko poštovanje pojasnio je zašto je teško verbalizovati likovnu umetnost, a pogotovo ako se radi o Rogićevim slikama koje su izuzetno rečite.  Rogić je velika paradigma iznikla iz iskonskog vizantijskog slikarstva, što ga čini savremenim i nikako modernim slikarom. Uz odsustvo treće dimenzije, svakog kretanja, iluzionističkih efekata kao i jasno definisanog kolorita, a sve u funkciji duhovnosti kao najveće poruke savremene umetnosti, umetnik je stvorio sopstvenu ikonografiju koju odlikuje svetla pozadina sa zgusnutom materijom u središtu.

"Svetlost je u mojim slikama u središtu", naslov je odličnog teksta istoričara umetnosti i likovog kritičara Nikole Kusovca u katalogu povodom Rogićeve izložbeo. Iskoristivši za uvodni deo reči Peđe Milosavljevića o Rogićevom slikarstvu: "...Jer slika nije samo stvarnost. Ona je misaona projekcija stvarnosti", Kusovac zaključuje da je Rogićevo stvaralaštvo našlo put do njegovog srca.

Put do srca ali i do razuma publike našlo je celokupno umetnikovo delo, ali i on sam kao skroman, ćutljiv, čovek i umetnik - estetičar ali i etičar. Iako njegove slike na prvi pogled ne deluju atraktivno u smislu sadržaja, likovno su one autentične, duboko ukorenjene u vizantijsku tradiciju - kao duhovni koren ovog sa druge strane ili istovremeno predstavnika najviših savramenih civilizacijskih standarda.

Mnogobrojna publika je sa poštovanjem i velikim zadovoljstvom u prijatnoj atmosferi svečanog čina otvaranja izložbe-koktela- neobaveznog razgovora, još jednom mogla da se uveri u veličinu dela Miodraga Rogića. Izložba traje do 17. februara 2008. godine. I sigurno je sastavni deo celine koju zovemo krugom u kom su svi koji su posvećeni likovnoj umetnosti.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još