DESET NAPREMA JEDAN: Komedija monodrama u tumačenju Tatjane Kecman u pozorištu "Teatrijum"

Glumica Tatjana Kecman u svom autorskom projektu na duhovit način savetuje muškarcima zašto da se ne ožene i kakve pripadnice lepšeg pola treba da izbegavaju. Kecmanova je odglumila deset potpuno različitih tipova žena i pokušala da otkrije njihove maske, igre i sitne laži. Publika se dobro zabavljala posmatrajući sjajne imitacije i karikirane situacije. Pitka i lagana, komedija ne zadire duboko u muško-ženske odnose, već je neka vrsta krokija.

U uvodnom delu autorka predstavlja portret žene vozača i smeje se njenoj neefikasnosti i zbunjenosti. Glumica se igra koristeći banalne situacije iz svakodnevnog života, a posebno one u vezi s kućnim poslovima, kao što su pranje veša i kuvanje da bi pokazala pravo lice svojih junakinja. Kroz način na koji šire veš one otkrivaju kakve su u stvari i koju igru igraju sa svojim partnerom. Uz pomoć muzike prilagođene karakteru svakog pojedinačnog lika, glumica pretvara kućne poslove u neku vrstu plesa i otkriva kako npr. razvijanje testa može poslužiti kao odličan način za zavođenje i manipulaciju muškarcima.

Odličan imitator i pantomimičar, Kecmanova je bez mnogo teškoće odigrala "nezaštićenu" bogatu ženicu sa "samo" jednom kućnom pomoćnicom, seljančicu iz Srbije, Vojvođanku, Bosanku koja ne izlazi iz teretane, ženu s juga Srbije, glasnu ženu koja po ceo dan naređuje po kući, bogatu "gnjavatorku", problematičnu kćerku, plavušu.

Dobar kontakt s publikom, jasna parodija na stereotipe o ženama, kao i odličan humor, osnovni su kvaliteti ove monodrame. Ona nije didaktička i sigurno nijednom muškarcu neće pomoći u odabiru prave supruge, ali bez mnogo pretencioznosti demaskira neke od zabluda o ženama kao slabijem polu, koji je večito ugrožen "jakim" muškarcima. Prave tiranke ponekad su veoma dobro skrivene i iza korpe sa prljavim vešom ili varjače kojom mešaju supicu za svoju porodicu. Kada muškarci otkriju s kim imaju posla, već su izgubili bitku.

Utorak, 6. jul 2021. u 21.00. Cena ulaznice 700 RSD.

Ulaznice za ovu predstavu možete kupiti na sajtu tickets.rs.

Izvor: Pozorište "Teatrijum"
Foto: Promo

Pogledajte još