BLAGOTVORNO ZA UM, DUH I TELO: Kako redovno čitanje doprinosi zdravlju?

Neurolog za decu i odrasle dr Ajlin Ruhoj kaže da je čitanje važnije nego što većina misli, a blagotvorno deluje na naš um, duh i telo.

- Osim što nas zabavlja, čitanje je i pravi 'wellness' za naš mozak - rekla je dr Ruhoj i objasnila zašto je to tako.

Poboljšava vizuelnu obradu podataka

Vizuelna obrada izraz je za prihvatanje i razumevanje sveta koji vidimo oko sebe, a centar koji njom upravlja nalazi se u potiljačnom režnju mozga, a studije su pokazale da je taj deo razvijeniji kod ljudi koji mnogo vremena provode čitajući.

Koristi pamćenju i zdravlju mozga, naročito kako starimo

- Dok čitamo i učimo nove stvari u mozgu se 'aktiviraju' lanci koji vežu neurone i tako stimulišu pamćenje i razmišljanje - rekla je dr Ruhoj, a kod onih koji redovno čitanjem "izazivaju" mozak zabeleženo je i sporije narušavanje pamćenja.

- Čitanje je prijatan način za 'održavanje forme mozga', što je bitno za sve starogene grupe - kaže dr Ruhoj.

Smanjuje stres

Mnogi se u današnje vreme bore sa hroničnim stresom koji narušava um i šteti telu, a Univerzitet u Saseksu objavio je istraživanje koje je pokazalo da čitanje smanjuje stres čak do 68 odsto, što je statistički efikasnije od slušanja muzike ili ispijanja šoljice čaja.

Pomaže u povezivanju neurona

Svi neuroni, njih oko 86 milijardi, međusobno komuniciraju, a studije pokazuju da čitanje povećava njihovu povezanost u levom slepoočnom režnju.

- Neuroni u tom delu mozga zaslužni su za spoznajni proces - rekla je dr Ruhoj.

Unapređuje socijalne veštine i empatiju

Studije pokazuju da čitanje knjiga, posebno beletristike, utiče i na našu empatiju, a neka istraživanja pokazuju da razumevanje raznih mentalnih stanja likova iz knjige direktno utiče na naše socijalne veštine i odnose, objasnila je doktorka.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još