CAR EDIP: Sofoklova tragedija u režiji Filipa Gajića u pozorištu "Teatrijum"

Igraju: Stevan Šerbedžija, Ivona Momirović, Danilo Klinčar, Željko Stefanović, Jovana Krstić, Strahinja Padežanin, Džo Nikolas, Matija Ristić, Dragan Stefanović, Predrag Todorović, Natalija Gajić, Boško Ćirković Škabo.

Reditelj: Filip Gajić.

Sofoklova tragedija, smeštena je u savremeno doba, u grad Njujork, u centar svetskih zbivanja. U gradu je epidemija, narod umire od kuge. Traži se ubica, a Edip, u potrazi za istinom stiže do sebe samoga. Osim političke linije, provlači se lična tragedija čoveka koji je oženio svoju majku. Edip grčevito traži ogledalo u kojem će ugledati svoje lice. Nakon što sebi iskopa oči postaje onaj koji vidi. "Dan ovaj rodiće te, al' i srušit", kaže na početku Tiresija Edipu, to je brzina ove tragedije, brzina ovoga vremena. Blještavo i blistavo biće ugašeno, sjaj reflektora zameniće ogoljena i strašna istina.

"Car Edip" je 24. premijera Dorćolskog narodnog pozorišta. Ova hrabra namera da postavimo jedno od najznačajnih dela u istoriji svetskoga pozorišta oslanja se na misao Albera Kamija: "Zanima me samo pozorište koje dovodi u pitanje celokupnu ljudsku sudbinu". Može se reći da ova tragedija, još od prve polovine dvadesetog veka i vremena španske groznice, nije bila toliko aktuelna kao danas. Sofoklo dokazuje da se ne može izbeći ono što je nužno i da čovek samo ispunjava svoju sudbinu, kako su verovali stari Grci. Gledalac će u ovoj gotovo kriminalističkoj istrazi, videti da ni sadašnji trenutak, u zagrljaju globalne pandemije, nije nov pod ovim nebom. Koračajući s Edipom kroz kratko i trnovito putovanje, zajedno s njim grabeći ka onome što je istina, proći će kroz katarzu koja će mu olakšati dah i duh – to je cilj.

Četvrtak, 8. jul 2021. u 21.00. Cena ulaznice 700 RSD.

Ulaznice za ovu predstavu možete kupiti na sajtu tickets.rs.

Izvor: Pozorište "Teatrijum"
Foto: Promo

Pogledajte još