NOVI TALAS KORONAVIRUSA JE BLIZU: Inspekcija od ponedeljka pojačava kontrolu poštovanja epidemioloških mera

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković istakao je da smo daleko od kolektivnog imuniteta, a još dalje od dovoljno vakcinisanih mladih ljudi. Epidemijska situacija je pod kontrolom jer je broj zaraženih u odnosu na broj testiranih i dalje oko jedan posto. Ipak, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove ističe da se mnogi ponašaju kao da korone nema i ne poštuju preventivne mere.

On je istakao da je novi talas blizu ili je možda već tu, kao i da je tu i delta soj, koji se mnogo brže širi. Naglasio je da će od sutra nadzor inspekcije biti mnogo intenzivniji.

Stamenković je za RTS rekao da su inspekcijske službe su na terenu svih ovih dana.

- Nadzor je prilagođen svim obavezama nakon ublažavanja mera. Protivepidemijske mere su prioritet. Broj nadzora je nešto drugačiji i broj prekršajnih naloga je bio mnogo manji, nego što je bio do maja meseca, 50 odsto manje prekršajnih naloga je izrečeno. U toku juna je bilo 11 zabrana - rekao je Stamenković.

Prema njegovim rečima, u toku jula nije bilo nijedne zabrane sa terena.

- Nadzori, preduzete, izrečene mere, možda nisu prava slika stanja stvari na terenu, s obzirom na veliko opuštanje. Od sutra Radna grupa sigurno daje posebnu novu instrukciju za mnogo, mnogo intenzivniji nadzor po pitanju sprečavanja širenja Kovida-19 - kazao je Stamenković.

Napominje da su ekipe prisutne i dodaje da mnogi inspektori nisu koristili nijedan dan godišnjeg odmora godinu dana.

- Apsolutno će biti maksimalno angažovanje svih raspoloživih resursa i kapaciteta. To znači prepoznavanje rizika. Sanitarna inspekcija vrši inspekciju bazena, česama, centralnih vodovoda, vrtića, predškolskih ustanova i kolektivne ishrane. Već smo izrekli nekoliko zabrana. Od sutra prepoznavajući rizike usmerićemo ponovo ciljane kontrole - rekao je Stamenković.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još