Direktor SRBATOM-a uputio čestitke studentima ETF-a: Zahvaljujući vama, budućnost Srbije je svetla, kada je reč o korišćenju nuklearne energije

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) Slađan Velinov s velikom radošću uputio je čestitke studentima Elektrotehničkog fakulteta Božidaru Obradoviću, Luki Stančevu i Kseniji Dizdar koji su osvojili glavnu nagradu na takmičenju u okviru ENEN+ Nuclear Summer School, organizovane u okviru ENEN+ projekta finansiranog iz programa Evropske unije Horizon 2020.

Oni su, u konkurenciji među studentima iz celog sveta, osvojili prvo mesto za projekat iz medicinske fizike.

- Najsrdačnije čestitke talentovanim i vrednim studentima ETF-a Božidaru, Luki i Kseniji. Vaše znanje, inovativnost, talenat, predan i vredan rad doprinose razvoju nuklearne energije i zračenja i njihovoj humanoj primeni u društvu. Zahvaljujući vama, verujem da je budućnost Srbije, kada je reč o korišćenju nuklearne energije, svetla - istakao je Velinov.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije pružiće potpunu moralnu i stručnu podršku studentima u njihovom daljem naučnom radu, dodao je Velinov.

Projekat iz medicinske fizike, za koji su studenti ETF-a dobili nagradu, odnosi se na temu radioizotopa u koje spadaju X nož i Gama nož koji se koristi u dijagnostici i radioterapiji, a kada je reč o nuklearnoj energiji bavili su se time kako učiniti nuklearnu energiju dostupnijom malim zemljama, fokusirajući se pre svega na zemlje na Balkanu.

Foto: Promo / SRBATOM

Pogledajte još