PREKRŠILE PRAVILO: Norveške rukometašice na plaži kažnjene jer su nosile šortseve umesto bikinija

Norveški sportisti, političari i mediji izneli su kritiku na račun Evropske rukometne federacije (EHF) zbog novčane kazne, koja je dodeljena ženskoj selekciji na pesku, pošto su odbile da u bikinijima igraju meč za treće mesto Evropskog prvenstva.

Disciplinska komisija EHF-a u ponedeljak je izrekla novčanu kaznu od 1.500 evra, odnosno 150 evra po igračici, zbog kršenja pravila.

Reprezentativke Norveške u meču za bronzanu medalju protiv Španije nosile su šortseve, umesto bikinija koji je obavezan.

- Takva mačo vizija žena pripada drugoj eri - ocenili su bikinije norveški mediji.

Pitanje odeće u sportovima na plaži godinama je tema, a takmičarke nošenje bikinija smatraju ponižavajućim i nepraktičnim.

- Ovo je potpuno smešno. Pogrešno, potrebne su promene u stavovima u međunarodnom mačo i konzervativnom svetu sporta - napisao je norveški ministar kulture Abid Radža na Tviteru.

Odbojka na pesku je 2012. godine promenila pravila vezana za nošenje bikinija, dok je EHF naveo da je promena moguća samo ako to odobri Svetska rukometna federacija (IHF).

Zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu na pesku u Varni osvojila je selekcija Nemačke, drugo mesto pripalo je Danskoj, a bronzana medalja Španiji.

Izvor: RTS
Foto: The Home of Handball - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.