LAKO DO BOLJEG PROTOKA POZITIVNE ENERGIJE: Feng Shui saveti za pravilno postavljanje ogledala u kući

Ogledalo bi jednostavno trebalo okačiti tamo gde je najprometnije i gde ćemo uvek imati priliku da se odmerimo od glave do pete. No, da li je to zaista tako?

Ukoliko isto ovo pitanje postavite feng shui majstoru, mogli biste dobiti odgovor koji vam se i ne bi baš previše svideo. Naime, ogledala se možda obilato koriste u dizajnu enterijera po feng shui pravilima, ali to ne znači da se ona tek tako mogu smestiti gde god poželimo. Štaviše, reč je o izuzetno osetljivom komadu kućnog dekora čija je uloga da odražavaju, a samim tim i efektivno množe ostale stvari oko sebe.

Drugim rečima, dom bi trebalo opremiti tako da odražava upravo ono što želite da privučete u svoj život, te u tom smislu upravo ogledala mogu dodatno naglasiti i na neki način uveličati sve pozitivne elemente.

Dobro organizovan, uredan i lepo uređen životni prostor zahteva od nas da se pridržavamo određenih principa koji će nam pomoći da živimo ne samo udobnije već i mnogo kvalitetnije u svakom smislu te reči.

Za početak, evo par osnovnih saveta kako postaviti ogledala i na taj način pomoći bolji protok pozitivne energije...

Foto: Ilustracija/Pexels.com

OGLEDALO NIKAKO NE SME GLEDATI NA ULAZNA VRATA

Verovatno ste već čuli za osnovno pravilo kada je ulaz u dom u pitanju – ogledalo nikako ne sme biti postavljeno tako da gleda direktno na ulazna vrata! Kao što smo na početku ovog teksta naglasili – ogledala u domu imaju tu moć da reflektuju stvari na koje gledaju, pa će na taj način odbiti pozitivnu energiju koja pokušava da uđe u vaš dom kroz ulazna vrata. Umesto toga, okačite ogledalo u nekom delu hodnika koji gleda na ulaz pod uglom od 90 stepeni. Zapravo sve varijante dolaze u obzir, osim one direktne.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

OKAČITE OGLEDALO BILO GDE U HODNIKU

Prema feng shuiju, ogledala postavljena u hodniku se uglavnom smatraju pozitivnim načinom dekorisanja enterijera. Međutim, postavka na kraju hodnika može usporiti protok pozitivne energije u vašoj kući pa bi tako nešto trebalo izbegavati. S druge strane, ogledala mogu biti jako dobar način za naglašavanje stepeništa (ukoliko ga imate), jer će vizuelno pomoći da se čitav ovaj prostor proširi.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

OBILATO KORISTITE OGLEDALA U TRPEZARIJI

Za razliku od hodnika, trpezarija je mesto u kome zaista ne morate voditi nikakvog posebnog računa kada je smeštanje ogledala u pitanju. Kako je ovo deo doma koji predstavlja našu sposobnost da steknemo i zadržimo bogatstvo, upravo su ogledala idealan način da istu tu sposobnost i uvećamo odnosno reflektujemo što bolje (i više).

Foto: Ilustracija/Pexels.com

IPAK, OPREZNO SA OGLEDALIMA U KUHINJI

Možda je najbolje da ovaj deo doma u potpunosti izbegnemo kada je postavka ogledala u pitanju, jer, zaista, šta će nam uopšte ogledalo u kihinji? Naročito je loše postaviti ga tako da je direktno okrenuto ka šporetu jer se veruje da upravo takva postavka naglašava negativnu energiju i crpi blagostanje i dobre vibracije iz doma.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

OGLEDALO U DNEVNOJ SOBI JE UVEK DOBRA OPCIJA

Veruje se da upotreba ogledala u dnevnoj sobi omogućuje bolji protok pozitivne energije posebno ukoliko ste navikli da redovno okupljate prijatelje u ovom prostoru. Ne samo da će atmosferu načiniti prijatnijom i svečanijom, već će automatski "udvostručiti" broj prisutnih. Ipak, imajte u vidu da ogledala mogu i pojačati negativnu energiju ukoliko su vaši gosti negativni – zato budite oprezni koga ćete pozvati u svoj dom.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

IZBEGAVAJTE POSTAVLJANJE OGLEDALA IZNAD KREVETA, SOFE ILI STOLICA

Jedno od najomraženijih mesta za postavljanje ogledala kada je feng shui u pitanju jeste prostor iznad kreveta, stolice ili sofe. Jednom rečju, ono nema šta da traži tamo gde vi sedite ili se izležavate. Stručnjaci naglašavaju da je poenta feng shui dekorisanja u tome da se vi kao domaćin u svom domu osećate bezbedno i sigurno, a to je svakako teško osećati ukoliko je nešto tako teško i glomazno postavljeno direktno iznad vaše glave.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

OGLEDALO POSTAVITE TAKO DA GLEDA NA NEŠTO LEPO

Većina stručnjaka će vas upozoriti da je od izuzetne važnosti paziti na ono što vaše ogledalo odražava, kako unutar tako i izvan kuće. Zapravo, kada je feng shui u pitanju, ogledala su poput aspirina, ona se često prepisuju za lečenje mnogih bolesti. Brzo se prilagođavaju kada želimo da proširimo neki prostor i unesemo malo više svetlosti u dom, ali je baš zato od presudne važnosti da ona odražavaju predivan pogled a ne hrpu računa, zapuštene delove stana ili nered.

Izvor: Mojenterijer.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još