NOVE OPCIJE UMESTO UOBIČAJENIH ZAČINA: Kako i čime u ishrani zameniti so?

So je jedan od najčešćih začina. Iako konzumacija u umerenim količinama ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost, prekomerni unos soli može prouzrokovati visok krvni pritisak i druge zdravstvene probleme. Mnogim ljudima sa hroničnim zdravstvenim problemima je indicirano da smanje unos soli. Ukoliko želite da vodite računa o svom zdravlju, umesto soli, isprobajte neko bilje, začine i druge sastojke koji pomažu da hrana dobije ukus i aromu. Najbolje opcije otkrijte u nastavku.

Beli luk

Beli luk je ljuti začin koji pojačava ukus bez povećanja natrijuma. Možete smanjiti količinu soli i dodati dvostruko više belog luka sosevima od paradajza i marinadama - jednako dobro. Beli luk je odličan za supe i pomfrit. Štaviše, beli luk ima velike zdravstvene prednosti. Istraživanja pokazuju da njegova konzumacija može ojačati imunitet, smanjiti krvni pritisak i poboljšati zdravlje mozga.

Limunov sok ili kora

Citrusi, posebno limunov sok i kora, odlična su alternativa soli u nekim receptima. Kao izvor kiseline, limunov sok deluje na isti način kao i so, poboljšavajući ukus jela. U međuvremenu, limunova kora jelima takođe daje prijatnu aromu citrusa. Sok i kora od limete i pomorandže takođe imaju ova prijatna svojstva. Sokom od citrusa može se preliti povrće ili se može koristiti u prelivima za salatu i marinadama za meso i ribu.

Mleveni crni biber

So i biber su klasični kulinarski dvojac. Međutim, ako želite da smanjite unos soli, koristite mlin za biber. Crni biber je dobar dodatak supi, pomfritu, testeninama i drugim slanim jelima. Pored toga, crni biber može smanjiti upalu povezanu sa hroničnim bolestima poput bolesti srca i raka. Takođe možete probati beli biber, čili papriku i kajensku papriku.

Sušeni luk

Poput belog luka, i luk pojačava ukus gotovo svakog recepta. Konkretno, sušeni luk ili luk u prahu su efikasniji od svežeg luka i mogu se dodati u supe, čorbe, sosu...

Balzamiko sirće

Balzamiko sirće ima opor ukus sa primesom slatkoće. Takođe poboljšava prirodni ukus hrane dok minimalizuje potrebu za solju. Koristite sirće u prelivima za salate, supe, variva i marinade za meso i ribu. Ako ga zagrevate u šerpi na laganoj vatri, dobićete još ukusniji sos koji možete preliti preko svežeg paradajza ili prženog povrća.

Dimljena paprika

Dimljeni, začinjeni ukus ove paprike čini je odličnom alternativom soli. Dodajte je mesu, čorbama ili ribi. Značajno je da ovaj začin može imati nekoliko zdravstvenih blagodeti. Na primer, studije su pokazale da paprika može usporiti rast ćelija karcinoma.

Ruzmarin

Ruzmarin je popularni biljni začin koji se često koristi u raznim jelima. Dodajte sveži ili sušeni ruzmarin u supe, čorbe i pomfrit, kao i u prženo povrće, prelive, soseve i hleb.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još