Posvećenje nestanku

Branko Miljuš, renomirani umetnik, predstavio se beogradskoj publici u galeriji "Haos" crtežima posvećenim najpotresnijoj temi - ljudskoj smrti, uništenju života, stradanju žrtava bezumlja, patnji nevinih. 

Tema života i smrti, kojoj se ovaj umetnik vraćao i koju je svojim ličnim, specifičnim likovnim izrazom preživljavao i proživljavao, odajući poštovanje senima  kroz omaž gradu mrtvih u "Donjoj Gradini", stara je koliko i ljudski rod. Ostaje samo da se nadamo da nije i večna.

Posvećenje nestanku
..."Aktivna memorijska odgovornost umetnika ujedno je neposredna društvena uloga što i nadalje prenosi istorijski prasak istinskih podela, apokaliptičnih dodira, ruševnosti odnosa i nemilostivog nasilja. Primeri takve umetničke energije jesu dokaz neugaslog nadanja u promenu." 
Nikola Šuica, iz teksta kataloga

Na otvaranju su govorili Borka Božović, direktor galerije "Haos", Simo Brdar, bivši direktor, a sadašnji kustos Spomen-područja Donja Gradina i Goran Babić, književnik, koji je i zvanično otvorio izložbu. Izložba je otvorena do 9. februara 2008.

Galerija "Haos" i Borka Božović svakom novom izložbom, projektom, svakim novim umetničkim delom prezentovanim javnosti, crtežom... daje primer koliko može biti velika hrabrost u iskazivanju iskrene potrebe za slobodnim izražavanjem želje za otvorenim pristupom svim temama, do najosetljivijih. Od malih, intimnih, prvih samostalnih izložbi do projekata od velikog značaja za kulturu i umetnost ova galerija se kreće lako i spontano, ne opterećujući se i ne opterećujući nas uvreženim shvatanjima i normama.

A to je samo jedan od mnogih razloga zašto "Haos" ima svoju stalnu i vernu publiku, koja u velikom broju, sa blanko poverenjem dolazi na izložbe i prati rad galerije. Kada se na to doda i ime i delo Branka Miljuša, crtača, slikara, grafičara, profesora, dobijete otvaranje izložbe kao medijski događaj vredan svake pažnje. Publika to zna da ceni i neizbežno je, osim na otvaranje, doći će još jednom i na miru pogledati radove, promisliti, proživeti ih i saosećati s umetnikom. Zaokružiti priču u tišini... saučestvovati u "Omažu Gradini".

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.