DR DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ OTKRIVA: Imunitet posle treće doze vakcine traje godinama

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je juče da većina građana koji su primili dve doze vakcine i dalje ima dovoljno jak imunitet, ali da je sada prilika da ga ojačaju.

Gostujući na RTS-u ona je rekla da je u populaciji od 12 do 17 godina vakcinisan samo jedan procenat, a od 18 do 30 nešto malo manje od 10 odsto.

- Proizvođači procenjuju da bi imunitet nakon treće doze vakcine godinama bio dovoljno snažan. Ovde smo svi na jednoj, a virus na drugoj strani. Jedino oružje koje imamo je vakcinacija - kazala je Kisić Tepavčević i dodala da virus ne može da se pobedi ako se ne udruže snage, prenosi Tanjug.

Članica Kriznog štaba i virusolog Tanja Jovanović rekla je da su kliničke studije pokazale da su vakcine vrlo efikasne i protiv novih varijanti virusa, ali da je potrebna mnogo veća količina antitela da bismo neutralisali virus.

- Ove godine je naš Nacionalni komitet za imunizaciju imao veliki zadatak. Prvo su pravljene analize vakcina, liste prioriteta, a sada i analiza učinkovitosti treće doze vakcine. Pojavile su se četiri nove varijante, koje zabrinjavaju. S obzirom na to da se virus promenio, potrebno je da pojačamo imuni odgovor, najmanje dva puta u odnosu na ono što smo stekli sa dve doze - rekla je dr Jovanović.

Ona je naglasila da ljudi mogu da prime treću dozu vakcine kojom su i prethodno imunizovani, ali da ne postoji štetan efekat ako prime i neku drugu.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još